Skytemassakre i byen Newtown i Connecticut USAs østkyst 14. desember 2012. 20 elever og seks ansatte ble drept da en 20 år gammel mann tok seg inn på Sandy Hook barneskole og begynte å skyte.

De drepte barna var seks og sju år gamle.

Gjerningsmannen, Adam Lanza, tok sitt eget liv på skolen kort tid etter drapene. Samme dag ble hans mor funnet drept i sitt hjem, der hun bodde sammen med sønnen. Han ble antatt å ha stått bak drapet også på henne.

Lanza begikk drapene med lovlige våpen som var i hans mors eie. De fleste skuddene ble avfyrt med en halvautomatisk rifle av typen Bushmaster. Han hadde også med seg to halvautomatiske pistoler og en stor mengde ammunisjon.

Hendelsen vakte enorm oppmerksomhet i USA og internasjonalt og fikk mange til å kreve innstramming i våpenlovene og forbedret psykisk helsevern. President Barack Obama varslet i en tale to dager etter drapene at han ville ta initiativ til politiske tiltak.

I januar 2013 la presidenten frem en liste over slike tiltak. De omfattet både regelendringer som kan iverksettes straks og forslag som krever vedtak i Kongressen.

Blant de mest omtalte tiltakene var innstramming av kravene til bakgrunnssjekk av dem som kjøper våpen og forslaget om å forby visse typer halvautomatiske våpen og store magasiner. Ingen av disse oppnådde flertall i Senatet. De mest markante lovendringene kom i stedet i våpenlover de enkelte delstatene selv har ansvar for.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.