Skole og utdanning i Uganda

Makerere-universitetets hovedbygning. Makerere er landets største og eldste institusjon for høyere utdanning, og regnes for å være et av de fremste universitetene i Øst-Afrika.

Artikkelstart

I Uganda følger utdanningen et 7-4-2-system, hvor barneskolen varer i 7 år, ungdomsskolen i 4 år og den videregående skolen i 2 år. Ifølge UNESCO var 28,6 % av befolkningen over 15 år analfabeter i 2006.

Grunnutdanning

Offisiell skolestartsalder er 6 år. Barneskolen er i prinsippet gratis og obligatorisk. De fleste skoler er offentlige, men det er også en del misjonsskoler. Myndighetene har siden 1997 arbeidet med å innføre gratis barneskole. Som et resultat har deltakelsen økt, og ca. 94 % av alle seksåringene begynte i 2011 på barneskolen.

Høyere utdanning

Høyere utdanning tilbys ved tekniske fagskoler, høyskoler og universiteter. Om lag 9 % av befolkningen i alderen 19-23 tok høyere utdanning i 2011.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Constantin Rust

Hei, du skriver at "Barneskolen er i prinsippet gratis og obligatorisk." Og videre at "Som et resultat har deltakelsen økt, og ca. 94 % av alle seksåringene begynte i 2011 på barneskolen." Jeg setter store spørsmål bak utsagnet om at barneskolen er gratis. Jeg har selv bodd i Kitintale, Kampala og betalt og fått kvittering fra en offentlig U.P.E det som de kaller "school fees" jeg har også holdt intervju med en mor som har hatt barn i den offtentlige sektoren. Hun har gitt meg en oversikt over hva man må betale der per. semester. Jeg sender deg gjerne intervjuet. Det er jo ikke feil å si at barneskolen i "prinsippet er gratis" men det er misvisende da mange strever med å betale "school fees". Det resulterer også i at flere ikke går på skolen. 94 % av alle seksåringer høres veldig mye ut. Kan jeg spørre hvilken kilde den informasjonen kom fra? Med vennlig hilsen, Constantin Rust

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og beklager lovlig sent svar. Vi får mange kommentarer og denne har gått oss hus forbi. Formuleringen er hentet fra avsnittet om Primary school i denne rapporten som det er lenket til i teksten. Men det står også noe om skolepenger litt høyere i den generelle delen. http://www.ibe.unesco.org/fileadmin/user_upload/Publications/WDE/2010/pdf-versions/Uganda.pdf

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg