Pavol Jozef Šafárik-universitetet i Košice
Pavol Jozef Šafárik-universitetet i Košice er et av landets eldste og har røtter tilbake til 1657 da en akademi ble grunnlagt i byen. Den fikk samme status som de andre universitetene i det tysk-romerske riket av keiser Leopold 1. tre år senere. Dagens universitet er oppkalt etter en slovakisk dikter og filolog.
Barneuniversitetet i Prešov
I sommerferiene organiseres det barneuniversitet for barn mellom sju og 14 år ved universitetet i Prešov. Tanken er å tilby barna en morsom og engasjerende læringsarena utenfor klasserommet med studenter og universitetsansatte som veiledere og formidlere.

Utdanningssystemet i Slovakia følger et 1-4-5-4 løp bestående av ett år barnehage, fire år barneskole, fem år ungdomsskole og fire år videregående opplæring. Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller fem år til de er 16 år.

Utdanningssystemet er desentralisert . Private og kirkelige utdanningsinstitusjoner finnes på alle nivåer. Offisielt undervisningsspråk er slovakisk , men det finnes barnehager og skoler hvor det undervises på minoritetsspråkene ungarsk , ukrainsk , bulgarsk , rusinsk og tysk . Skoleåret begynner 1. september. Slovakia bruker 4,6 prosent av landets BNP på utdanning, noe mindre enn EU -gjennomsnittet på 5,0 prosent (2020).

Førskolen

Barnehagene (detské jasle) for små barn (seks måneder til tre år) er ikke del av utdanningssystemet og spiller en uvesentlig rolle.

Eldre barn mellom tre år og seks år går i materské školy, som er subsidierte. Det siste året i barnehagen er gratis og obligatorisk siden 2021. Yngre barn har enn så lenge ikke krav på barnehageplass, men dette er planlagt for henholdsvis 2024 (fireåringene) og 2025 (treåringene).

78 prosent av alle tre- til seksåriger går i barnehage, et lavt tall i EU-kontekst, EU-gjennomsnittet er 93 prosent (2020).

Grunnskolen

Når barna er seks år gamle, begynner de i skolen (základné školy) som ofte omfatter både barne- og ungdomsskolen. Samtidig finnes også gymnas (gymnáziá) og konservatorier (konzervatória) som kan være fem- eller åtteårige og kan omfatte både deler av ungdomsskolen og videregående opplæring.

Fagene i barne- og ungdomsskolen er:

Det vanligste fremmedspråket etter engelsk er tysk. Av andre fremmedspråk tilbys russisk, spansk og fransk.

PISA

I PISA-undersøkelsen i 2018 skåret de slovakiske elevene et stykker under OECD-gjennomsnittet i leseferdigheter og naturfag, men de lå omtrent på på gjennomsnittet i matematikk. Elevenes sosioøkonomiske bakgrunn har stor innflytelse på deres muligheter i utdanningssystemet. Slovakia er også landet i Europa med høyest andel av elever i skoler med spesielle behov, noe som ofte går ut over romer.

Slovakiske elever er i følge PISA-undersøkelsen ikke særlig interesserte i å lære om andre kulturer, og de har ikke mye respekt for mennesker fra disse. De er heller ikke så flinke å se verden utifra perspektivet av andre.

Videregående opplæring

Når elevene er 15 år gamle, begynner de med videregående opplæring. Det finnes tre typer videregående skole: fire-, fem- eller åtteårig gymnas som forbereder elevene for høyere utdanning, yrkesskoler (stredné odborné školy) samt spesialskoler med fokus på idrett (stredné športové školy), dans; musikk og teater (konzervatória) eller kunst og design (školy umeleckého priemyslu).

Det vanlige gymnaset er fireårig, det femårige gymnaset er tospråklig, og det åtteårige gymnaset inkluderer de siste fire trinnene av ungdomsskolen. Sistnevnte retter seg særlig mot skoleflinke elever eller – hvis det er et idrettsgymnas – mot idrettstalenter.

Yrkesfaglige elever kan velge mellom to- til treårige utdanningsprogrammer med høy praksisandel som retter seg mot elever som ikke har fullført ungdomsskolen, tre- til fireårige programmer som ikke direkte kvalifiserer for studiekompetanse, og fire- til femårige programmer som gir studiekompetanse. Noen av de femårige programmene er tospråklige. Det finnes dessuten yrkesfaglig utdanning for elever som har fullført videregående opplæring.

Når elevene har fullført minimum fire år med videregående opplæring, kan de avlegge et nasjonalt avslutningseksamen (maturitná skúška) som gir studiekompetanse.

89,3 prosent av de slovakiske 20- til 24-åringene har fullført videregående utdanning, flere enn EU-gjennomsnittet på 84,6 prosent (2021).

Høyere utdanning

Landet har 33 høyere utdanningsinstitusjoner (vysoké školy), hvorav 20 er offentlige, tre er statlige (for politiet, militæret, helsevesenet) og ti er private (2023).

Slovakias første universitet, Academia Istropolitana i Bratislava, ble grunnlagt av kong Mattias Corvinius i 1465, men ble stengt igjen rett etter hans død. Det ble gjenåpnet som Comenius-universitetet i 1919 og er i dag landets største universitet med omtrent 23 000 studenter (2023).

Andre store universiteter (univerzity) er det tekniske slovakiske universitet i Bratislava (omtrent 12 000 studenter), det tekniske universitetet i Košice (omtrent 9000 studenter), Žilina-universitetet (omtrent 8000 studenter) og Pavel Jozef Šafarik-universitetet (omtrent 7 500 studenter). Dette er også omtrent universitetene som dukker opp i internasjonale universitetsrankinger.

39,5 prosent av de slovakiske 25 til 34-åringer har fullført høyere utdanning, færre enn EU-gjennomsnittet på 41,2 prosent (2021).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Johnsen, Owen V. (1985): Slovakia, 1918-1938. Education and the Making of a Nation. Boulder: East European Monographs; New York: Distributed by Columbia University Press. Les boka i Internet Archive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg