Utdanningssystemet i Saudi-Arabia består av førskole, grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning. Utdanning er gratis og obligatorisk de første ni årene.

De første skolene i landet ble drevet av moskeer og religiøse grupper. Jenter og kvinner var ekskludert fra utdanning frem til 1960-tallet.

Myndighetene i kongedømmet Saudi-Arabia har overordnet ansvar for landets utdanningssystem. Beslutninger fattes i hovedstaden Riyadh og systemet er sterkt sentralisert. Siden 1960-tallet har myndighetene investert betydelig i å utdanne egen befolkning. Utdanning er idag den største posten på nasjonale budsjetter og Saudi-Arabia bruker mer enn andre arabiske land i regionen. Å øke tilgangen til utdanning har blitt sett på som sentralt for å få bukt med høy arbeidsledighet blant unge.

Utdanningssystemet i de offentlige skolene følger islamsk tradisjon og store deler av pensum i grunnskolen er dedikert til studier av Koranen og wahhabistisk ideologi. Flere universitetsprogrammer har islam som obligatorisk fag.

I tillegg til de offentlige skolene finnes det også private skoler og internasjonale skoler, som reguleres av utdanningsdepartementet. De private skolene må undervise i nasjonalt pensum og følge statlige retningslinjer som kjønnssegregert undervisning. De internasjonale skolene står fritt til å følge annet pensum men må inkludere noe undervisning i islam.

Det er forbud mot at jenter og gutter undervises sammen, og det finnes separate utdanningssystemer for gutter og jenter på alle utdanningsnivå. Det finnes noen unntak på høyere utdanning, men undervisningen foregår fremdeles kjønnsdelt.

Om lag 4,5 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter (2021). Blant den yngre delen av befolkningen fra 15 til 24 år er det i underkant av én prosent som er analfabeter.

Grunnskole

Barna starter på skolen når de er seks år gamle. Ifølge tall fra UNESCO går om lag 20 prosent av barna i førskolen før de starter på barneskolen. Alle barn starter på skolen og så å si alle fullfører.

Barneskolen er seks-årig og del av det obligatoriske utdanningsløpet. Barna undervises blant annet i fag som arabisk, islam, matematikk, naturfag og engelsk. Arabisk er undervisningsspråket i grunnskolen.

Ungdomsskolen er tre-årig. Her undervises det i samme fag som på barneskolen. Sisteåret på ungdomsskolen har elevene avsluttende prøver og får vitnemål som kan brukes til å søke opptak til videregående opplæring.

Videregående opplæring

Videregående opplæring er tre-årig. Elevene kan her velge mellom tre ulike linjer som er allmennfag, religion og yrkesfag. Religion undervises på egne religiøse skoler mens de andre linjene i hovedsak tilbys av offentlige skoler. Flertallet av elevene går på offentlige skoler. Så å si alle begynner på videregående skole i Saudi-Arabia.

På sisteåret av videregående skole har elevene avsluttende eksamener for å få vitnemål som kan brukes til å søke opptak til høyere utdanning.

Høyere utdanning

Høyere utdanning i Saudi-Arabia tilbys ved universiteter, høgskoler og yrkesfaglige skoler. Systemer likner på det amerikanske i form av å gi bachelor-, master- og doktorgrader. Fremveksten av høyere utdanningsinstitusjoner skjøt fart fra 1960-tallet og særlig fra starten av 2000-tallet. Landets første universitet ble etablert i 1957 og heter King Saud University. Myndighetene har i nyere tid investert i forskning og spesialiserte universiteter. I høyere utdanning undervises det på arabisk eller engelsk. Saudi-Arabia huser også noen av verdens mest anerkjente islamske universiteter.

Ifølge tall fra UNESCO begynner 70 prosent i den aktuelle aldersgruppen på høyere utdanning (2020). Flertallet av studentene går på offentlige subsidierte universiteter. Det er dyrt å studere ved de private institusjonene som tar høye skolepenger, det er i hovedsak rike studenter fra privilegerte hjem som har mulighet til å studere her.

Om lag fem prosent av studentene studerte utenlands i 2017 med hjelp av stipendprogrammer fra myndighetene. Det ble opprettet et eget stipendprogram fra myndighetene i 2005 som har åpnet opp for at mer enn 200,000 studenter kan ta studier utenlands. I nyere tid har det statlige stipendprogrammet innrettet seg mot et færre antall studenter som ønsker å ta høyere utdanning på verdens beste universiteter basert på internasjonale rankinger.

Saudi-Arabia tar også imot utenlandske studenter ved sine høyere utdanningsinstitusjoner. Et flertall av disse kommer fra land i regionen som Jemen, Syria, Egypt, Jordan og Palestina i tillegg til fra land som har høy arbeidsinnvandring til Saudi-Arabia som India og Pakistan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg