Skole og utdanning i Sør-Afrika

I Sør-Afrika følger utdanningen et 7-2-3-system, hvor barneskolen varer i 7 år, ungdomsskolen i 2 år og den videregående skolen i 3 år. Ifølge UNESCO var 11 % av befolkningen over 15 år analfabeter i 2007.

Grunnutdanning

Offisiell skolestartsalder er 7 år, og både barne- og ungdomsskole er obligatorisk. Fra 1998 ble det gradvis innført en nasjonal læreplan med fokus på ferdigheter elevene skal mestre på de ulike trinnene. I barneskolen vektlegges basiskunnskaper og ferdigheter innen språk og matematikk. Det legges vekt på systematisk vurdering av elevene. Grunnskolen kan etterfølges av 2- og 3-årig videregående opplæring innen studie- og yrkesforberedende fag. Videregående opplæring tilbys av mange ulike institusjoner.

Høyere utdanning

I 1997 ble det etablert et nasjonalt system for høyere utdanning. Landet har 23 universiteter og en rekke høyskoler.

University of Cape Town er landets eldste universitet og ble grunnlagt allerede i 1828. Fem tidligere nobelprisvinnere har studert ved universitetet, og i 1967 fant verdens første hjertetransplantasjon sted ved universitetssykehuset.

Historikk

Undervisningssystemet i Sør-Afrika var frem til begynnelsen av 1990-årene sterkt preget av raseskillepolitikken. Det eksisterte tre forskjellige undervisningssystemer: ett for de hvite, ett for afrikanerne og ett for de fargede (blandingsgruppen og inderne) som ble administrert av 19 ulike sentralmyndigheter med svært skjev ressurstildeling.

Siden 1994 er det blitt gjennomført gjennomgripende reformer med nedbygging av apartheidsystemet og utbygging av et nasjonalt utdanningssystem på alle nivåer. I grunnloven av 1996 er tilgang til gratis utdanning en rettighet for alle. Fra 1995 er utdanning underlagt ett nasjonalt utdanningsdepartement. Utdanning er et høyt prioritert område for ANC for å utjevne de store sosiale og økonomiske forskjellene mellom folkegruppene.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg