Skole og utdanning i Pakistan

Siden Pakistans selvstendighet har det vært gitt mange løfter om å utbygge og forbedre utdanningssystemet, og femårsplaner har vært formulert siden 1960. Få tiltak er gjennomført for den store del av befolkningen. I den senere tid har islamisering fått økt betydning. Ved siden av det offentlige skolesystemet finnes det islamske skoler («madrassah»-systemet).

Det er i prinsippet gratis, men ikke obligatorisk barneskole. Barneskolen er 5-årig fra barna er 5 år. Den videregående skolen er todelt med 3 + 4 år. I 2000 gikk 66 % av barna i de aktuelle aldersgruppene i barneskolen (34 % av jentene). Det er svært høyt frafall, og vel 50 % av barna fullfører ikke barneskolen.

Urdu er nasjonalspråket, men folkemål og barnas førstespråk er panjabi, sindhi, pashto og baluchi. Engelsk er undervisningsspråket i høyskoler og universiteter. Det er 26 offentlige og 11 private universiteter i landet (2001).

Større alfabetiseringskampanjer og stor satsing på Allama Iqbal Open University har ikke ført til en løsning på problemet med den store andelen av befolkningen som ikke kan lese og skrive. Ifølge UNESCOs beregninger i 2003 var ca. 54 % av den voksne befolkningen analfabeter (70 % av kvinnene). Det er store regionale forskjeller mellom grisgrendte og tettbygde områder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg