Skole og utdanning i Nicaragua

Artikkelstart

Grunn- og videregående skole har i prinsippet vært gratis siden sandinistrevolusjonen i 1979, men fra 1990-tallet av har antallet private skoler økt og ressursene til de offentlige skolene er blitt redusert. Utdanningssystemet har gjennomgått store forandringer parallelt med de politiske myndigheters skiftende ideologiske holdning.

Ifølge UNESCOs beregninger i 2001 var analfabetismen blant den voksne befolkningen ca. 23 %. Nyere statistikk antyder at analfabetismen blant barn har økt på 2000-tallet.

Den 6-årige grunnskolen (primaria) er obligatorisk og begynner når barna er 6 år. Den videregående skolen (secundaria) er 5- eller 6-årig. I 2001 begynte 82 % av barna i grunnskolen; frafallet er imidlertid relativt stort i den fattige delen av befolkningen. 37 % fortsatte i videregående skole. Sandinistregjeringen fra 2006 vektlegger også førskole/barnehage (preescolar) som en del av utdanningssystemet.

Høyere utdanning foregår ved Escuela Normal, som blant annet omfatter lærerutdanning, ved ulike private institusjoner, og ved universitetene. Landet har fire offentlige og fire private universiteter. De viktigste er Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN) i Managua – opprettet 1812 – og i León – opprettet 1680; dessuten en avdeling av det jesuittiske Universidad Centroamericana (UCN). Ingen av Nicaraguas universiteter har idag (2009) studier på doktorgradsnivå, og forskningen er sterkt begrenset. Mange nicaraguanske fagfolk er utdannet i USA, i Europa og i andre mellomamerikanske land.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg