I Malawi følger utdanningen et 8-2-2-system, hvor barneskolen varer i 8 år, ungdomsskolen i 2 år og den videregående skolen i 2 år. Ifølge Verdensbanken kunne 66 prosent av landets befolkning over 15 år skrive og lese i 2015.

Det går ofte svært mange elever i hver klasse. Bildet er tatt ved en barneskole utenfor hovedstaden Lilongwe.

Foto: Øyvind Nystad Handberg. fri

Offisiell skolestartsalder er 6 år. Barneskolen er i prinsippet gratis, men ikke obligatorisk. Landet har satset stort på å bygge opp utdanningssystemet og har fått støtte fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. Fra 1994 skulle grunnskolen være gratis. Det resulterte i en økning av elevmassen som overgikk kapasiteten til skolene. Klasserommene er ofte overfylte og det er ikke uvanlig at en klasse består av over 100 elever. Om lag 14 prosent av barna i Malawi går ikke på skole, og bare en tredel av jentene kommer til 8. klasse, mot 41 prosent for guttene. Barneekteskap og ekstrem tidlig graviditet er blant årsakene til at så mange jenter ikke fullfører grunnutdanningen.

Høyere utdanning tilbys ved fagskoler, høyskoler og universiteter. Lengden på utdanningen varierer. Grunnet stor etterspørsel etter lærere har lærerutdanningen blitt forkortet de senere år. Bare om lag en prosent av befolkningen i alderen 18-22 tok høyere utdanning i 2011.

Malawi ble i 2014 det første norske pilotland innen utdanning. I samarbeid med FN-organisasjonene UNESCO, UNFPA og Matvareprogrammet bidrar Norge med 114 millioner kroner for årene 2014-16. Særlig vekt legges på utdanning for jenter og prioriterte innsatsområder er skolemat, helsetjenester, etterutdanning av lærere og tiltak mot kjønnsrelatert vold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.