Utdanningssystemet i Laos består et 5-4-3 løp som inkluderer ni år grunnskole med fem år barneskole og fire år ungdomsskole, tre år videregående opplæring og høyere utdanning. Ifølge UNESCO er det ni år gratis og obligatorisk skole for alle barn fra de er seks til de er 14 år gamle.

Myndighetene i Laos har ansvar for utdanningen og arbeider for å sikre universell tilgang til utdanning. Utdanningssystemet har flere utfordringer, særlig knyttet til dårlig standard på skolebygg, mangel på kvalifiserte lærere særlig i landlige områder, og et stort antall elever som slutter i løpet av skolegangen. Mange barn fra fattige distrikter går ikke jevnlig på skolen, og mindre enn en tredjedel av alle barn i Laos fullfører grunnskolen. Særlig jenter fra etniske minoriteter er utsatt for frafall i skolen.

Etter 1986 har utdanningssystemet forandret seg i mer demokratisk retning, og i 1990 ble private skoler tillatt for å gi bedre mulighet for skolegang til flere.

Myndighetene er i stor grad avhengig av internasjonal bistand for å finansiere utdanning.

I 2015 var det anslått at 15 prosent av den voksne befolkningen over 15 år var analfabeter.

Grunnskolen

Barna begynner på skolen når de er seks år. Barneskolen varer i fem år. Her undervises det blant annet i lesing, skriving, matematikk og kroppsøving med bakgrunn i et nasjonalt pensum utarbeidet av myndighetene.

I 2019 startet 91 prosent av barn i den aktuelle aldersgruppen på skolen (UNESCO). Om lag 85 prosent fullfører grunnskolen (2018). Omtrent like mange gutter og jenter starter i skolen. Om lag 50 prosent av barna går ikke i førskole eller barnehage (2019).

Det er en utfordring at mange barn ikke snakker eller forstår majoritetsspråket til om lag halvparten av landets befolkning, lao, som brukes til undervisning i skolen. Det finnes 49 ulike etniske minoriteter i Laos. Det er store utfordringer knyttet til tilgang til utdanning på landsbygda. Utdanningssystemet er ikke tilstrekkelig utbygd, og flere lokalsamfunn har ikke skoler i det hele tatt eller skoler hvor det kun tilbys undervisning de første skoleårene. Mange jenter hindres fra skolegang på grunn av barneekteskap eller fordi de må hjelpe til i hjemmet.

Ungdomsskolen varer i fire år og er i utgangspunktet gratis. Flere skoler tar skolepenger fra elevene i form av utgifter til registrering.

Videregående opplæring

Den videregående skolen er inndelt i to treårige løp. Kun elever som tar studieforberedende tar de siste tre årene.

I 2019 startet om lag 59 prosent i den aktuelle aldersgruppen i videregående opplæring (UNESCO). Minoritetsgrupper er underrepresentert i videregående opplæring, det gjelder også jenter.

Høyere utdanning

Den franske kolonimakten bygget et sekulært utdanningssystem som videreutviklet Laos' tradisjonelle tempelundervisning. Myndighetene i Laos har senere utviklet systemet betraktelig med ambisjoner om å sikre utdanning til alle.

Det høyere utdanningssystemet i Laos består av det nasjonale universitet i Laos, ulike private institusjoner og høgskoler. Universitetet i Laos ble etablert i 1996 for å tilby høyere utdanning til befolkningen, og er det mest omfattende universitetet med ulike fakultet innen blant annet økonomi, arkitektur, statsvitenskap, juss og naturvitenskap.

Om lag 14 prosent ble innrullert i høyere utdanning i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg