Utdanningssystemet i Kirgisistan består av ni år grunnskole, to år videregående opplæring og høyere utdanning. Offisielt er det ni år gratis og obligatorisk skolegang fra barna er seks år frem til de er femten, bestående av fire år barneskole og fem år ungdomsskole.

Utdanningsdepartementet har overordnet ansvar for utdanning. Etter Kirgisistan ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991 ble det innført en rekke endringer i den tidligere sovjetiske skolemodellen, blant annet ved at pensum ble endret for å inkludere kirgisisk kultur, språk og historie. Etter uavhengigheten led utdanningssystemet under mangel på tilstrekkelig finansiering, liten tilgang på undervisningsmateriell, skolebygg med dårlig infrastruktur, at mange lærere og andre med utdanning forlot landet, og omfattende utfordringer knyttet til korrupsjon.

Utdanningssystemet står stadig overfor flere utfordringer, blant annet mangel på økonomiske ressurser, svak økonomistyring, mangel på kvalifiserte lærere, og ulikhet når det gjelder både tilgang og kvalitet i utdanningen i de forskjellige geografiske regionene i landet. Mer enn 80 prosent av skolene befinner seg i rurale områder. Flere skoler i urbane områder er overbelastet med for mange elever. Etter at landet gikk ut av Sovjetunionen har antallet privatskoler økt betraktelig.

Andelen med analfabeter av den voksne befolkningen over femten år er anslått til 0,4 prosent (2018).

Grunnskolen

Barna begynner på skolen når de er seks eller sju år gamle. Om lag 40 prosent av barna går i førskole eller barnehage før de starter skolegangen. Nærmest 90 prosent av barna i den aktuelle aldersgruppen startet på skolen i 2019, i følge UNESCO.

Elevene undervises på kirgisisk, russisk, usbekisk og tadsjikisk.

I følge UNICEF er det stort frafall av barn underveis i skolegangen. I den aktuelle aldersgruppe ble 59 prosent av guttene og 56 prosent av jentene innrullert i tiende og ellevte trinn. Barn som er særlig utsatt for å ikke fullføre skolegangen er barn med nedsatt funksjonsevne, barn som må arbeide, da særlig gutter som må hjelpe til innen jordbruk, barn av arbeidsmigranter og barn som har en forsinket skolegang. På grunn av et svakt system for registrering og overvåking av barns skolegang blir ikke alle fanget opp av myndighetene.

Resultater fra PISA-internasjonale tester fra 2017 viste at over 50 prosent av elevene i Kirgisistan ikke befant seg på et tilstrekkelig basisnivå i lesing, matematikk og naturfag.

Videregående opplæring

De to første årene av videregående opplæring er obligatorisk, selv om mange studenter faller ifra underveis i utdanningsløpet. I den aktuelle aldersgruppen starter 85 prosent på videregående opplæring i 2019 (UNESCO).

Elevene har mulighet til å velge mellom ulike linjer som er innrettet etter allmennfag, spesialiseringer eller yrkesfag med varighet på to eller tre år. Myndighetene i Kirgisistan har lagt stor vekt på yrkesfag og voksenutdanning for å øke landets arbeidskraft.

Høyere utdanning Høyere utdanning tilbys ved om lag 30 høyere utdanningsinstitusjoner, inkludert det nasjonale universitetet i Bisjkek som ble grunnlagt i 1951. I 1993 ble det åpnet et eget universitet i Bisjkek for den russiskspråklige befolkningen.

I 2019 ble 42 prosent innrullert i høyere utdanning, hvorav det var en overvekt av kvinnelige studenter (UNESCO).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg