Skole og utdanning i Kasakhstan

Artikkelstart

Utdanningssystemet i Kasakhstan består av førskole, grunnskole med fire år barneskole og fem år ungdomsskole, tre år videregående opplæring, fagskoleutdanning og høyere utdanning.

Det er elleve år gratis og obligatorisk skole fra barna er seks eller syv år gamle til de er 16 år. Utdanningssystemet i Kasakhstan reflekterer det rike mangfoldet som eksisterer i landet i form av etnisitet, religion og språk med 23 ulike etniske grupper. Etniske kasakhstanere utgjør om lag 74 prosent av studentene, russere 14 prosent og usbekere 4 prosent. Det undervises i hovedsak enten på kasakhisk eller russisk. Undervisning er også tilgjengelig på andre etniske språk.

Ifølge Verdensbanken, startet 104 prosent av barna i grunnskolen i 2019, dette inkluder både barn i den aktuelle aldersgruppen og barn som er eldre eller yngre enn barn i skolestartalder. Lik tilgang til utdanning for gutter og jenter var en stor målsetning for Sovjetunionen og har fortsatt for myndighetene i Kasakhstan etter uavhengigheten i 1991. Utdanningsdepartementet i Kasakhstan har overordnet ansvar for utdanning i landet og myndighetene legger stor vekt på utdanning. Under Sovjetunionen var alle skoler drevet av det offentlige. Det finnes nå flere privatskoler, selv om majoriteten av elever innrulleres ved offentlige skoler som utgjør 95 prosent av landets skoler.

I urbane områder er det vanlig at skolene operer med to eller tre skift for å imøtekomme det store antallet elever. I kontrast er det i rurale områder små klasser med få elever per lærer.

Av den voksne befolkningen over 15 år anslås 0,2 prosent til å være analfabeter. I følge UNESCO kunne 99,78 prosent av befolkningen over 15 år lese og skrive i 2018.

Grunnskole

Barna starter på skolen når de er seks eller syv år gamle. Grunnskolen varer i ni år med fire år barneskole og fem år ungdomsskole. Det undervises i nasjonalt pensum på både offentlige og private skoler. Fag som det undervises i er blant annet lesing, skriving, biologi, kjemi, historie, matematikk, fysikk og fremmedspråk.

Fra barna er null til seks år gamle kan de gå i barnehage eller på førskole. Myndighetene har gjort en stor innsats for å øke andelen barn som går i barnehage. I 2010 gikk om lag 42 prosent i barnehage og 35 prosent fra rurale områder, ifølge OECD.

Videregående opplæring

Etter grunnskolen kan elevene fortsette i videregående skole. Videregående opplæring varer i tre år. Elevene har mulighet til å velge mellom allmennfag, yrkesfag og fagskole. Den studieforberedende linjen varer i to år. Yrkesfag og fagskole varierer fra mellom to til fire år. I 2014 gikk om lag to tredjedeler videre til allmenn og en tredjedel på yrkesfag eller fagskole.

Høyere utdanning

Det har vært lagt stor vekt på å bygge ut høyere utdanning. I 2011 var det totalt 146 universiteter, akademier, institutter, konservatorium og høgskoler som tilbudte høyere utdanning. Studentene kan oppnå en bachelorgrad etter fire år studier. Opptak til høyere utdanning er basert på vitnemål fra videregående opplæring inkludert egne inntakseksamener ved universitetene. Kasakhstan ble medlem av Bologna-prosessen i 2010.

De to ledende universitetene i landet er al-Farabi Kazakh National University i Almaty og Eurasian National University i Nur-Sultan, tidligere Astana, det sistnevnte er landets eldste universitet som ble etablert i 1933.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg