Med bakgrunn i den historiske situasjonen finnes det fremdeles to utdanningssystemer i Kamerun: et engelsk (6-5-2) og et fransk (6-4-3). I det engelsktalende systemet varer barneskolen i seks år, ungdomsskolen i fem år og den videregående skolen i to år. I det frankofone systemet varer barneskolen også i seks år, men ungdomsskolen i fire år og den videregående skolen i tre år.

I prinsippet er barneskolen gratis og obligatorisk. Skoleåret begynner i september.

Siden 2017 har separatistangrep på skoler, lærere og elever i den engelskspråklige delen av landet ført til at et stort antall skoler måtte stenge. Hundretusenvis av barn går derfor glipp av skolegang. Nord i landet er situasjonen ustabil på grunn av Boko Haram-angrep. Ifølge UNHCR finnes omtrent en million internflyktninger, en halv million flyktninger og asylsøkere og en halv million returnerende internflyktninger i landet (2023).

Ifølge UNESCO var 22 prosent av befolkningen over 15 år analfabeter i 2020. Landet bruker 2,6 prosent av landets BNP på utdanning, noe som er svært lavt i internasjonal sammenheng (2022).

Grunnskolen

Barn begynner på skolen det året de fyller seks. Tre av fire fullfører barneskolen (74 prosent). Omtrent halvparten fullfører ungdomsskolen 48 prosent (2018).

For mange av barna er undervisningen deres første møte med engelsk eller fransk. Det har også vært gjort forsøk med lokale, afrikanske språk som undervisningsspråk. Av landets omtrent 275 språk undervises 40 i skolen.

Videregående opplæring

23 prosent av barna fullfører videregående opplæring (2018).

Høyere utdanning

Høyere utdanning tilbys ved åtte statlige universiteter, en internasjonal institusjon og en rekke private høyskoler og universiteter. Landets eldste universitet, Université de Yaoundé, grunnlagt i 1962, ble delt i to universiteter i 1993.

Om lag 10 prosent av befolkningen i alderen 18 til 22 tok høyere utdanning i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Amoako, Emefa (redaktør) (2015): Education in West Africa. London; New York: Bloomsbury Academic. Les boka i Internet Archive
  • Nyamnjoh, Francis B.; Nkwi, Walter Gam og Konings, Piet (redaktører) (2012): University Crisis and Student Protests in Africa: The 2005-2006 University Students' Strike in Cameroon. Bamenda, Cameroon: Langaa RPCIG. Les boka i Internet Archive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg