Skole og utdanning i Jemen

Artikkelstart

Utdanningssystemet i Jemen gir offisielt gratis og obligatorisk utdanning i ni år fra barna fyller seks år til de er 14 år. Undervisningsspråket i skolen er arabisk.

Myndighetene i Jemen anser utdanning som en prioritet og som et sentralt virkemiddel for å bekjempe fattigdom. Det er en målsetning å sikre tilgang til kvalitetsutdanning til alle barn. Utdanningsdepartementet har overordnet ansvar for utdanning i landet.

Ifølge UNESCO begynte om lag 84 prosent av den relevante aldersgruppen i grunnskolen i 2016. Ifølge tall fra 2015 er om lag 30 prosent av den voksne befolkningen analfabeter.

Før 2011 var det stor framgang for å øke tilgangen til utdanning på alle nivå, inkludert større inkludering av jenter i utdanningen, særlig på ungdomsskolenivå. Tilgang til grunnutdanning har økt i Jemen samtidig som det eksisterer mange utfordringer knyttet til særlig jenters utdanning, stort frafall i skolen, mangel på kvalifiserte lærere og undervisningsmateriell.

Krigen i Jemen og den humanitære krisen i landet har ført til en stor svekkelse av utdanningstilbudet. Myndigheter, lokalsamfunn, og sivilsamfunn arbeider for å hindre at utdanningssystemet kollapser. Den pågående krise- og konfliktsituasjonen rammer flere områder i landet og har ført til både direkte og indirekte konsekvenser for tilgang til utdanning. Blant annet ved stor ødeleggelse av skolebygg som har blitt bombet under krigen. Det anslås at over 2000 skoler, en av åtte i landet, er rammet av konflikten og uegnet til bruk for undervisning. Mangel på sikkerhet i flere deler av landet er en av de største hindringene for foreldre å kunne sende barn på skolen.

I 2019 var om lag to millioner barn uten tilgang til utdanning. Ifølge UNICEF var åtte millioner barn ute av skolen i 2020 som følge av krigen og covid-19 pandemien. I tillegg er det en stor utfordring at majoriteten av offentlige lærere i grunnskolen ikke har mottatt lønn på nærmest tre år.

Grunnskole

Barna starter på grunnskolen når de er seks år gamle. Grunnskolen inkluderer både barneskole og ungdomsskole, og varer frem til barna er fjorten år. De aller fleste går på offentlige skoler. Det finnes også religiøse skoler og privatskoler. Kun om lag fem prosent av skolene driftes av private aktører.

Myndighetene i Jemen har innført en skolematordning som sørger for at barn fra fattige familier får skolemat.

Videregående opplæring

Videregående opplæring varer i tre år. Elevene som velger en studieforberedende linje følger likt pensum det første året mens de på andre og tredje året spesialiserer seg innenfor enten en litterær eller forskningsrettet linje. Opplæringen avsluttes med eksamener. Elevene som går yrkesfag kan velge blant ulike linjer som leder frem til praktiske yrker.

Høyere utdanning

Majoriteten av de som tar høyere utdanning innrulleres ved offentlige universiteter. Opptak baseres på vitnemål og avsluttende eksamener fra videregående opplæring.

Det finnes om lag ni statlige finansierte universiteter og et fåtall private og religiøse universiteter i landet. Det høyere utdanningssystemet i Jemen er svakt og mangelfullt. Mange jemenitter drar utenlands for å studere, særlig er det populært å dra til USA, Storbritannia, ulike europeiske land og India.

Historikk

Før 1960 var utdanningssystemet i Jemen begrenset til religiøs utdanning tilbudt av islamske lærde ved undervisning tilknyttet moskeer. Målet med denne utdanningen var å undervise elever, særlig unge gutter, i islamsk lære og studier av koranen. Denne formen for utdanning gjaldt kun for et lite knippe av befolkningen og elevene kom i hovedsak fra rike og privilegerte familier hvor foreldrene ofte hadde gode stillinger som byråkrater eller handelsmenn. Samtidig fantes det enkelte sekulære skoler som ble finansiert av rike landeiere. Jemenitter som ønsket seg utdanning dro til utlandet for å ta en sekulær utdannelse, særlig til Egypt, Libanon og land i Europa.

Fra 1960-tallet ble det satset stort på å bygge opp et sekulært utdanningssystem. Det ble bygget nye skoler og nye fag som matematikk, engelsk, samfunnsfag og naturfag ble introdusert. På 1970 og 1980-tallet fortsatte ekspanderingen av sekulær utdanning for å gjøre denne tilgjengelig for befolkningen.

Dagens utdanningssystem ble etablert ved den nye statsdannelsen og sammenslåingen av Nord og Sør Jemen i 1990. Økonomiske utfordringer har gjort at myndighetene i stor grad er avhengig av utenlandsk bistand for å finansiere utdanningsbudsjettene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg