Det er 12 års obligatorisk skolegang i Israel fra barna er 6 til 18 år.

Det er obligatorisk førskole for alle 6-åringer. De fleste 3-, 4- og 5-åringer går også i førskolen. De første barnehager ble opprettet allerede i 1884 av jødiske kolonister. Grunnskolen er 6-årig, etterfulgt av 3 års ungdomsskole. Den videregående skolen varer i 3 år og er delt i tre linjer, en allmennteoretisk linje, en teknisk yrkesretning og en jordbrukslinje. Over 90 % av ungdommen tar videregående opplæring. Alle som ikke har fått fritak fra militæret, må avtjene verneplikten før de kan ta fatt på høyere utdanning.

Skolesystemet i Israel er sentralisert. Utdanningsdepartementet er ansvarlig for læreplaner, godkjenning av lærebøker, utdanningspolitikk, veiledning og kontroll av skoler, rekruttering og plassering av lærere i barneskolen, budsjettering og skoleutvikling. Israel har vært medlem av OECD siden 2010. Et viktig ansvarsområde for skolen er å bedre forholdet mellom israelere og arabere. I tillegg har det vært sett på som viktig å innpasse alle nykommerne til landet i samfunnet, å lære dem hebraisk og sette dem inn i Israels kultur. I årene 1990–99 kom det over 800 000 immigranter, de fleste fra Russland og Etiopia. Dette har medført en sterk økning av elevtallet på alle nivåer i utdanningssektoren.

De eldste høyere utdanningsinstitusjoner er Det hebraiske universitetet i Jerusalem, grunnlagt 1918, og Det teknologiske institutt i Haifa (1912). Weizman-instituttet er kjent for sin forskning innen teknologi og naturvitenskapene.

Israel har nest flest akademikere etter Canada; 45 % av befolkningen har høyere utdanning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.