Skole og utdanning i Israel

Det er 12 års obligatorisk skolegang i Israel fra barna er 6 til 18 år.

Det er obligatorisk førskole for alle 6-åringer. De fleste 3-, 4- og 5-åringer går også i førskolen. De første barnehager ble opprettet allerede i 1884 av jødiske kolonister. Grunnskolen er 6-årig, etterfulgt av 3 års ungdomsskole. Den videregående skolen varer i 3 år og er delt i tre linjer, en allmennteoretisk linje, en teknisk yrkesretning og en jordbrukslinje. Over 90 % av ungdommen tar videregående opplæring. Alle som ikke har fått fritak fra militæret, må avtjene verneplikten før de kan ta fatt på høyere utdanning.

Skolesystemet i Israel er sentralisert. Utdanningsdepartementet er ansvarlig for læreplaner, godkjenning av lærebøker, utdanningspolitikk, veiledning og kontroll av skoler, rekruttering og plassering av lærere i barneskolen, budsjettering og skoleutvikling. Israel har vært medlem av OECD siden 2010. Et viktig ansvarsområde for skolen er å bedre forholdet mellom israelere og arabere. I tillegg har det vært sett på som viktig å innpasse alle nykommerne til landet i samfunnet, å lære dem hebraisk og sette dem inn i Israels kultur. I årene 1990–99 kom det over 800 000 immigranter, de fleste fra Russland og Etiopia. Dette har medført en sterk økning av elevtallet på alle nivåer i utdanningssektoren.

De eldste høyere utdanningsinstitusjoner er Det hebraiske universitetet i Jerusalem, grunnlagt 1918, og Det teknologiske institutt i Haifa (1912). Weizman-instituttet er kjent for sin forskning innen teknologi og naturvitenskapene.

Israel har nest flest akademikere etter Canada; 45 % av befolkningen har høyere utdanning.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg