Skole og utdanning i Elfenbenskysten

I Elfenbenskysten følger utdanningen et 6-4-3-system, hvor barneskolen varer i 6 år, ungdomsskolen i 4 år og den videregående skolen i 3 år. Ifølge UNESCO var 43 % av befolkningen over 15 år analfabeter i 2011.

I 2011 begynte 88 % av barna på skolen, men kun 58 % fullfører barneskolen. Til tross for at all undervisning i offentlige skoler er dekket av offentlige myndigheter, strever mange fattige foreldre med å dekke utgifter til uniformer, skolebøker og andre utgifter til skolegang. I tillegg forventes det av mange foreldre, spesielt på landsbygda, at barn hjelper til i hus- og gårdsarbeid, noe som vil innebære en tilleggsbyrde for mange fattige familier som sender barna på skole. Det er i praksis flere gutter enn jenter som begynner på skole. I tillegg er det en større andel av guttene enn jentene som fullfører grunnskoleutdanningen.

Elfenbenskysten har 5 offentlige utdanningsinstitusjoner på universitetsnivå (2016), hvorav det største universitetet er Abidjans Université Felix Houphouët-Boigny (kjent som Université de Cocody inntil 2012). Det andre universitetet i Abidjan er Université Nangui Abrogoua (kjent som Université d'Abobo-Adjamé inntil gjenåpningen i 2012) med hovedfokus på naturfag. I hovedstaden Yamoussoukro ligger den tekniske høyskolen Institut National Polytechnique Félix Houphouët-Boigny. I byen Bouaké lenger nord ligger Université Alassane Ouattara (tidligere Université de Bouaké). Lengst i nord, i byen Korhogo ligger Université Peleforo Gon Coulibaly som ble opprettet i 2012 fra en tidligere høyskole.

Det finnes et 20-talls private høyskoler og universiteter inklusive Institut Supérieur de Techonologie de Côte d'Ivoire og Université Catholique de l'Afrique de l'Ouest, begge beliggende i Abidjan. I tillegg kommer over ett hundre private såkalte grandes écoles. Ca. 7 % av ungdommen tar høyere utdanning. I 2013 var det totale tallet på studenter i tertiære utdanningsinstitusjoner 169 351, hvorav ca. 40 % var kvinnelige. Fransk er undervisningsspråk, mens engelsk undervises som et av flere fremmedspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.