Skole og utdanning i Elfenbenskysten

Artikkelstart

I Elfenbenskysten følger utdanningen et 6-4-3-system, hvor barneskolen varer i 6 år, ungdomsskolen i 4 år og den videregående skolen i 3 år. Ifølge UNESCO var 43 % av befolkningen over 15 år analfabeter i 2011.

Grunnutdanning

I 2011 begynte 88 % av barna på skolen, men kun 58 % fullfører barneskolen. Til tross for at all undervisning i offentlige skoler er dekket av offentlige myndigheter, strever mange fattige foreldre med å dekke utgifter til uniformer, skolebøker og andre utgifter til skolegang. I tillegg forventes det av mange foreldre, spesielt på landsbygda, at barn hjelper til i hus- og gårdsarbeid, noe som vil innebære en tilleggsbyrde for mange fattige familier som sender barna på skole. Det er i praksis flere gutter enn jenter som begynner på skole. I tillegg er det en større andel av guttene enn jentene som fullfører grunnskoleutdanningen.

Høyere utdanning

Elfenbenskysten har 5 offentlige utdanningsinstitusjoner på universitetsnivå (2016), hvorav det største universitetet er Abidjans Université Felix Houphouët-Boigny (kjent som Université de Cocody inntil 2012). Det andre universitetet i Abidjan er Université Nangui Abrogoua (kjent som Université d'Abobo-Adjamé inntil gjenåpningen i 2012) med hovedfokus på naturfag. I hovedstaden Yamoussoukro ligger den tekniske høyskolen Institut National Polytechnique Félix Houphouët-Boigny. I byen Bouaké lenger nord ligger Université Alassane Ouattara (tidligere Université de Bouaké). Lengst i nord, i byen Korhogo ligger Université Peleforo Gon Coulibaly som ble opprettet i 2012 fra en tidligere høyskole.

Det finnes et 20-talls private høyskoler og universiteter inklusive Institut Supérieur de Techonologie de Côte d'Ivoire og Université Catholique de l'Afrique de l'Ouest, begge beliggende i Abidjan. I tillegg kommer over ett hundre private såkalte grandes écoles. Ca. 7 % av ungdommen tar høyere utdanning. I 2013 var det totale tallet på studenter i tertiære utdanningsinstitusjoner 169 351, hvorav ca. 40 % var kvinnelige. Fransk er undervisningsspråk, mens engelsk undervises som et av flere fremmedspråk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg