Skole og utdanning i Brasil

Fotballkongen Pelé feires på Azteca Stadion i Ciudad de México etter Brasils 4−1 seier over Italia i finalen i fotball-VM 1970.

Av /NTB Scanpix ※.

Den brasilianske «kampdansen» capoeira er en mellomting mellom kampsport og dans, og blir stadig mer populær, også utenfor Brasil. Sporten ble utviklet av afrikanske slaver i Brasil, som kamuflerte selvforsvarstrening som dans og oppvisning, og er kjent så langt tilbake som 1700-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

I Brasil er det 8-årig obligatorisk og gratis grunnskole fra barna er 7 til 14 år. Ca. 97 % av barna begynner i grunnskolen. Den videregående skolen varer i 3 til 4 år. Ca. 70 % av aldersgruppen 15–17 år begynner i videregående skole. Driften av grunnskole og videregående skole hører under delstatene og kommunene. Utdanningspolitikken har siden 1990-årene lagt vekt på desentralisering av utdanningssektoren.

Det finnes nærmere 900 høyere utdanningsinstitusjoner, 25 % av dem er offentlige og 75 % private. 130 av disse har universitetsstatus. Rundt 20 % tar høyere utdanning. Den føderale regjeringen er ansvarlig for høyere utdanning.

Det er store regionale forskjeller i deltakelse i utdanning og kvalitet på undervisningen, spesielt mellom skolene i den sørlige delen av landet og i de fattigere områdene i nord. Skoleutbyggingen har heller ikke holdt tritt med befolkningstilveksten. På alle nivåer finnes private skoler, flest på videregående og høyere nivå.

Den brasilianske pedagogen Paulo Freire, en av nåtidens best kjente pedagoger, arbeidet for å bekjempe analfabetismen i Brasil. Han skrev i 1968 De undertryktes pedagogikk. Hans ideer er blitt sett på som et bidrag til undervisning av analfabeter i hele verden.

Andelen med analfabeter har sunket betraktelig, men var i 2000 beregnet til å utgjøre ca. 13 % av befolkningen over 15 år, noenlunde likt fordelt mellom menn og kvinner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg