Skokloster

Skokloster slott ble bygd i annen halvdel av 1600-tallet for hærføreren grev Carl Gustav Wrangel.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Skokloster er et gods og slott i Sverige, i Uppsala län. Godset omfatter 6000 dekar dyrket mark.

Faktaboks

Uttale
skoklˈoster

Godset ble grunnlagt som cistercienserkloster i første halvdel av 1200-tallet. Ved reformasjonen ble det krongods, før det ble gitt som len til slekten Wrangel 1611. Slottet ble inndratt under kronen på slutten av 1600-tallet, men ble kjøpt tilbake. Skokloster kom senere ved giftermål til slekten Brahe, og har etter at denne døde ut i 1930 vært i slekten von Essens eie.

Skokloster slott

Skokloster slott, som ligger på en halvøy lengst nord i Mälaren, rundt 20 kilometer sør for Uppsala, er oppført i årene 1654–1677 av feltherren greve Carl Gustaf Wrangel, etter tegninger av Jean de la Vallée og Nicodemus Tessin d.e. Slottet er et firefløyet barokkanlegg i fire etasjer med fire åttekantede, femetasjes hjørnetårn.

Skokloster rommer enorme samlinger av kunst, brukskunst, møbler, våpen, verktøy, krigsbytte, samt et stort bibliotek, arkiv og en stor malerisamling. Her finnes blant annet Norges eldste landskapsmaleri, Elias Fiigenschougs prospekt av Halsnøy kloster (1656). På eiendommen finnes også et veteranbilmuseum. Av det gamle klosteret er bare kirken bevart (nå sognekirke). En eldre slottsbygning benyttes nå som vertshus. Slekten von Essen overdro i 1967 slottet og samlingene til staten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bergström, Carin, red.: Skoklosters slott under 350 år, 2004

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg