Sklinna fyr er en fyrstasjon på Heimøya nesten tre mil vest for Leka, i Leka kommune, Trøndelag. Den ble opprettet i 1910 som kystfyr, automatisert i 1990 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 14,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 45 meter
  • Lysvidde: 18,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øygruppen den ligger i. Navnet har flere tolkninger. Én mulig tolkning er at det er et sammenligningsnavn etter dialektordet sklind, som betyr karm på høyslede, og skyldes at Heimøya, som er den viktigste øya i området har to markerte høydedrag.

Historikk

Øygruppen Sklinna var tidligere et viktig fiskevær med fast bosetning. I 1904 ble det satt opp en fyrlykt og en bolig for tilsynsmannen på den største øya, men dette ga ikke nok lys og det måtte bygges en fyrstasjon. Den sto klar i 1910 og hadde en stor fyrvokterbolig med plass til fyrvokteren og fyrassistenten med familier, og en liten bolig for en enslig reserveassistent. En andreordens lykt ble plassert i toppen av et støpejernstårn øverst på øya. Tårnet som ble satt opp var tidligere den øvre delen av tårnet på Runde fyr i Møre og Romsdal. Da Sklinna fyr ble tent ble fyrlykta fra 1904 slukket, men isteden ble det satt opp to andre fyrlykter i området for å lette adkomsten til havna. I 1959 ble Sklinna fyrstasjon elektrifisert med strøm fra aggregater og ble gjort om fra familiestasjon til tørnstasjon. Dermed kunne boligen til reserveassistenten rives. Samtidig fikk Sklinna radiofyr med kjenningssignal KL og rekkevidde på 70 nautiske mil. Radiofyret ble nedlagt i 1999, men sender fremdeles DGPS-signaler. Sklinna fyr ble fredet i 2000, og i 2003 ble området rundt fredet som naturreservat på grunn av store kolonier med fugl. Naturfredningen gir sterke begrensninger på adgangen til å besøke fyrstasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg