Skjefstadfoss kraftverk

Skjefstadfoss kraftverk er to elvekraftverk i Glomma i Heradsbygd, Elverum kommune i Innlandet fylke; Skjefstadfoss 1 fra 1910 og Skjefstadfoss 2 fra 1972.

Skjefstadfoss 1

De eldste turbinene i den gamle stasjonen er fra 1910 og fortsatt i bruk. De er bestykket med francisturbiner. Ytterligere to francisturbiner ble installert henholdsvis i 1914 og 1918, og en vertikal kaplanturbin i 1938. Samlet ytelse i den gamle stasjonen er 4,5 MW med en årsproduksjon på omkring 14 GWh. Skjefstadfoss gamle kraftverk er blant de eldste kraftverkene i Norge som fortsatt er i drift, men det produserer stort sett bare når vannføringen i Glomma er større enn det den nye stasjonen kan sluke, nemlig 180 m³/s.

Skjefstadfoss 2

Den nyere Skjefstadfoss 2 ble satt i drift i 1972. Den er bestykket med én kaplanturbin. Den gamle og den nye stasjonen har en felles inntaksdam, bygd i 1966. Dammen har seks flomluker samt et overløp på 100 meter. Begge stasjonene har en brutto fallhøyde på om lag 11,5 meter. Samlet ytelse i den gamle og nye stasjonen er 24 MW, og samlet årsproduksjon ca. 139 GWh.

Begge kraftstasjonene ligger i dagen omtrent 7 km sør for Elverum sentrum. Eier er Østerdalen Kraftproduksjon AS, mens operatør er Hafslund E-CO Energi. Over dammen er det bygget en bro som forbinder veiene på hver side av elva, og på østsiden av dammen er det bygget en fisketrapp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg