Skeiv Ungdom

Skeiv Ungdom, 2014
Av .

Skeiv Ungdom er den frittstående ungdomsorganisasjon til FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, og ble opprettet i 2004.

Skeiv Ungdom arbeider for hvert enkelt menneskes frihet til å være seg selv, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, og baserer antidiskrimineringsarbeidet sitt på normkritikk. Dette innebærer å rette søkelyset mot undertrykkende normer heller enn å arbeide for det de kaller overflatisk toleranse og aksept, slik homobevegelsen tradisjonelt har gjort siden 1980-tallet. Dette arbeidet har en tydelig forankring i skeiv teori og begrepet om heteronormativitet.

Arbeidsfelt

Organisasjonens arbeid er todelt: På den ene siden arbeider Skeiv Ungdom politisk for målgruppene sine, på den andre siden arbeider organisasjonen for å legge til rette for sosiale tilbud for skeive ungdommer i hele landet.

Skeiv teori har fra begynnelsen påvirket det politiske og organisatoriske arbeidet. Skeiv Ungdom har vært en pådriver for å introdusere skeiv teori i norsk politikk og organisasjonsliv.

Skeiv Ungdom har siden opprettelsen vært en rusfri organisasjon, mye på grunn av at levekårsrapporten fra 1999 og annen forskning indikerte forhøyet rusbruk blant ikke-heterofile ungdommer. Det ble derfor ansett som avgjørende at skeive ungdommer fikk tilgang til rusfrie møtesteder.

Historie

Ungdomsarbeidet i FRI ble opprinnelig organisert i det som ble kalt LLH ung. Utover 1990-tallet ble behovet for et fornyet ungdomsarbeid diskutert. Det ble ansett som særlig viktig at skeive ungdommer fikk ansvar og tilgang til politiske og sosiale møtesteder på egne premisser.

Levekårsrapporten «Levekår og livskvalitet blant lesbiske kvinner og homofile menn» fra 1999 viste blant annet forhøyet selvmordsfare og dårligere psykisk helse blant homofile og lesbiske ungdommer sammenlignet med heterofile, og disse funnene fikk mye offentlig oppmerksomhet.

I forbindelse med «Ungdomskonferansen» i 1999 ble det valgt et ungdomsutvalg, som fikk ansvar for å stifte en selvstendig ungdomsorganisasjon. Samtidig ble sommerleiren «Homoøya» arrangert på Utøya første gang samme år. Skeiv Ungdom ble formelt stiftet i 2004, da «Homoøya» ble arrangert for femte gang. Den årlige sommerleiren har siden skiftet navn til «Jafnaðr».

Skeiv Ungdom drifter Ungdomstelefonen, som er en frivillig drevet og likepersonsbasert hjelpetelefon for skeive ungdommer. Organisasjonen har også sitt eget undervisningstilbud for antidiskrimineringsarbeid i skolen, Restart, som tilbyr gratis undervisning for elever.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg