Faktaboks

Administrasjonssenter
Børsa
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
8 360 (2022)
Landareal
213 km²
Høyeste fjell
Ølshøgda (537 moh.)
Innbyggernavn
skauning
Målform
nøytral

Skauns kommunevåpen

Kart: Skaun kommune i Trøndelag
Skaun kommune i Trøndelag fylke.
Kart: Skaun kommune i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Skaun er en kommune i Trøndelag, på sørsiden av Trondheimsfjorden rett sørvest for Trondheim. Kommunen ble opprettet i 1965 ved sammenslutning av de tidligere kommunene Skaun, Børsa og det meste av Buvik.

Natur

Skaun ligger i åslandskapet mellom Orkdalen og Gauldalen og ut mot Orkdalsfjorden og Gaulosen i nord.

Berggrunnen består for det meste av omdannet gneis og skifer (grønnstein og grønnskifer) tilhørende den kaledonske foldesonen. De høyeste åsene når over 500 meter over havet, det høyeste punktet er Ølshøgda (537 meter over havet) på grensa mellom Skaun, Orkland og Melhus. Lavlandet er dekket av marin leire som er oppdyrket.

Bosetning

Folketallet i Skaun 1951–2019

Langs fjorden fra vest ligger tettstedene Viggja, administrasjons-senteret Børsa og Buvika/Ilhaugen. Inne i landet er det sammenhengende bebyggelse fra Buvika innover langs elven Vigda, og rundt innsjøen Laugen ligger tettstedet Eggkleiva og bygda Skaun.

Kommunen har siden 1920-årene hatt et økende folketall, og har fra 1965 til 2019 doblet folketallet. I de siste tiårene skyldes dette nærheten til Trondheim, og Skaun kan i likhet med Melhus og Malvik oppfattes som sovebyer eller pendlerkommuner.

I perioden 2010–2022 var veksten i folketallet 26,2 prosent, mot 11,4 prosent vekst i Trøndelag som helhet. Dette er en høyeste prosentvise folketallsveksten i Trøndelag.

Kart over Skaun kommune
Kart over Skaun kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Næringsliv

Mange i Skaun pendler ut av kommunen. I 2021 hadde 73,4 prosent av arbeidstakerne i kommunen arbeid utenfor kommunen, de fleste i Trondheim.

Hovednæringen er jordbruk kombinert med skogbruk og med hovedvekt på husdyrhold og korndyrking. I Buvika ligger et stort møllebruk, ellers trevarebedrifter og noe industri.

Det er lite vannkraftproduksjon i Skaun. Den gjennomsnittlige årsproduksjonen i kommunen er på fire gigawattimer (GWh) per 2016. Det er fire kraftverk i kommunen.

Samferdsel

E39 går gjennom kommunen. Etter at E39 fikk motorvegstandard og ny trasé gjennom kommunen i 2005, har den gamle veitraséen langs fjorden fått ny rolle som lokalveg og nytt nummer: fylkesveg 800.

Fylkesveg 709 tar av fra E39 i Børsa og går gjennom bygda Skaun til sjøen Ånøya. Her møter den fylkesveg 708 fra E6 i Melhus.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Skaun hører til Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrettt og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Trondheimsregionen sammen med sju andre kommuner. Skaun er også med i Orkdalsregionen sammen med Frøya, Heim, Hitra, Orkland, og Rindal.

Skaun kommune tilsvarer de tre soknene Buvik, Børsa og Skaun i Orkdal prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Skaun til Strinden og Selbu fogderi i Søndre Trondhjems amt.

Delområder og grunnkretser i Skaun

For statistiske formål er Skaun kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 22 grunnkretser:

  • Skaun: Jåren, Råbygda, Syrstad, Husby, Skaun, Krokstad, Vassbygda
  • Buvik: Vigdal, Onsøya, Brekka, Buvika, Buvika vest, Snøfugl, Lykkjeneset
  • Børsa: Meistad, Børsa, Ofstad, Kjærem, Eggkleiva, Skjetnan, Viggja vest, Viggja øst

Historikk og kultur

I Skaun lå Einar Tambarskjelves gård Husaby, også kjent fra Sigrid Undsets bøker om Kristin Lavransdatter. Stedet er utgangspunkt for den årlige kulturfestivalen Kristindagene, eller Kristin på Husaby.

Her står en kirkeruin fra middelalderen. Et lite stykke opp fra sjøen i Børsa står en rekke bautalignende steiner som ifølge sagnet ble brukt som skipsfester av Einar Tambarskjelve.

Skaun kirke er en langkirke i stein, bygd i 1183 i gotisk stil. Flere påbygninger, sist i 1949.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1987) er delt av blått og sølv ved palisadesnitt. Dette viser til bautasteinene som står ved Børsøra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bakken, A.: Skaun kommunes kulturhistorie, b. 1: Farvel da, slekt og venner – : om utvandringa til Amerika, spesielt frå Skaun, 1997
  • Rød, Per O.: Skaunaboka : gards- og ættehistorie, 1976-78, 2 b.
  • Rød, Per O.: Børsaboka, 1983-87, 2 b.
  • Snøfugl, Jon O.: Buvikboka : gards- og ættehistorie, 1977-80, 2 b.
  • Søraa, Gerd: Buvika nå for tida, 2006, isbn 82-7083-342-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg