Skambankt

Skambankt under en konsert på Hovefestivalen i 2014.

Skambankt er et hardrockband fra Jæren som spiller fengende, norskspråklig hardrock som er påvirket av blant annet pønk, Ramones, Motörhead og The Stooges.

Bakgrunn

Skambankt ble dannet i 1994 av Ted Winters (Terje Winterstø Røthing) på vokal og gitar, Hanz Panzer (Hans Egil Løe Abelsnes) på trommer og Don Fist (Tollak Friestad) på bass og koring. Men Skambankt ble oppløst allerede i 1995.

Winters ble i 2001 ny gitarist i Kaizers Orchestra. Han startet opp igjen Skambankt på hobbybasis i 2003. Nå hadde Hans Panzer gått over til å spille gitar og å kore, og ny trommis var Tom Skalle (Tom-Erik Løe). Det selvproduserte debutalbumet Skambankt (2004) fikk god kritikk. I 2006 fikk bandet en ny trommeslager i Bones Wolsman (Børge Henriksen).

Gjennombrudd

Albumet Eliksir (2007) ble deres gjennombrudd, med 7. plass på VG-lista. I 2009 varmet Skambankt opp for AC/DCValle Hovin. De to neste albumene nådde Topp 5: Hardt regn (2009) og Søvnløs (2010). Førstnevnte ble nominert til Spellemannprisen i rockeklassen. «Mantra» fra Søvnløs ble en radiohit. Det kritikerroste albumet Sirene (2014) gikk rett til topps på VG-lista. I 2018 kom oppfølgeren Horisonten brenner og året etter 1994. Sistnevnte består av akustiske versjoner av gamle låter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg