Sjøsamisk Tun er et tun som ligger i Smørfjord i Porsanger. Tunet ble offisielt åpnet i 2004, og er en rekonstruksjon av sjøsamisk boplass slik den kunne se ut rundt år 1900.

Sjøsamisk Tun skal være et senter for sjøsamisk kulturformidling og opplevelser. Tunet består av rundgamme, fellesgamme, høykrakke, fjærasjå med båt og fiskehjell og innhegning for reinsdyr.

Smørfjord har hatt samisk bosetting lang tilbake og det finnes kulturminner helt fra yngre steinalder. I tillegg til den samiske og sjøsamiske befolkningen som har vært bosatt i området, har det mot slutten av 1800-tallet skjedd en innvandring av kvensk (finsk) befolkning. Fra opprinnelig å ha vært en veidekultur har næringen utviklet seg til reindrift i kombinasjon med jordbruk og fiske, i tillegg til utnyttelse av utmarksressursene.

Etter andre verdenskrig og spesielt etter 1960 har denne kombinasjonsdriften fiske/jordbruk gradvis blitt borte i Smørfjord-området. I dag er den helt borte, bortsett fra at noen få driver med fiske. Det samiske språket snakkes i dag kun av eldre folk i området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg