Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet

Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet, tidl. Den norske Sjømannsmisjon – Norsk kirke i utlandet, er en frivillig organisasjon som ønsker å være et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for alle nordmenn i utlandet. Sjømannskirken har kompetanse på krise- og beredskap, nettverksbygging og relasjonsrådgiving og finnes på alle kontinenter. I løpet av et år har Sjømannskirken omkring 900.000 møter med mennesker over hele verden. I takt med endringen i det norske samfunn har driften endret seg. Fra å være primært rettet mot sjøfolk, til i dag å henvende seg til alle nordmenn som oppholder seg for en kortere eller lengre periode utenfor Norges grenser. Alle sjømannskirkene utfører kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon og bisettelse. En rekke kirker utfører også vielser. Sjømannskirken er en selvstendig organisasjon med et offisielt oppdrag fra Den norske kirke og Den norske stat. Sjømannskirken har ca. 200 ansatte ute og hjemme. Virksomheten består av et trettitalls sjømannskirker, en nettkirke, nordsjøprester, studentprester og ambulerende sjømannsprester. Organisasjonen arbeider i 80 land på fem kontinent.

Sjømannskirken ble stiftet i Bergen 1864 på initiativ fra J. C. H. Storjohann; har til formål å drive kristent arbeid blant norske sjøfolk og nordmenn som oppholder seg i utlandet. 1865 ble de to første norske sjømannskirkene åpnet i Leith og i Antwerpen; sistnevnte er i dag verdens eldste sjømannskirke som fortsatt er i drift.

Det totale budsjett for 2005 var 136 mill. kr, hvorav ca. 62 mill. kr i statsstøtte. Hovedstyret har sete i Bergen. Sjømannskirken står under tilsyn av Bjørgvin biskop. Organisasjonen utgir organet Bud og Hilsen. Konstituert generalsekretær er Jan Olav Johannessen (2014).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.