Siren Sundby

Faktaboks

Siren Sundby
Født
2. desember 1982, Lørenskog
Oppvokst i Son i Vestby kommune
Siren Sundby er en norsk seiler som vant OL-gull i europajolle i Aten i 2004.
Av /NTB Scanpix.
Siren Sundby har mange internasjonale medaljer i seiling, men den største bragden kom under OL i Aten i 2004, der hun utklasset konkurrentene i europajolle og vant gull.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Siren Sundby er en norsk tidligere seiler som ble olympisk mester i Europajolle i Athen i 2004, og to ganger verdensmester i samme klasse. I 2003 ble hun kåret til verdens beste kvinnelige seiler av Det internasjonale seilforbundet.

Bakgrunn

Sundby vokste opp ved sjøen i Son i Akershus (nå Viken), representerte Soon Seilforening i hele sin karriere, og viste svært tidlig at hun hadde et stort talent for seiling. Hun kommer fra en familie av seilere, og også broren Christoffer Sundby representerte Norge i OL i 2000 og 2004, i båtklassen 49er.

Optimistjolle

Sundby tok sin første internasjonale tittel som 13-åring da hun ble europamester i Optimistjolle i 1996, i Palma de Mallorca, Spania. Hun gjentok bedriften i Slovenia i 1997. Samme år deltok hun også i optimist-VM i Nord-Irland med felles start for begge kjønn. Hun ble nummer ti totalt av 189 startende, men med ni gutter foran seg på resultatlisten ble hun verdensmester for jenter. Hun vant til sammen tre NM-gull av tre mulige i Optimistjolle, i 1995, 1996 og 1997.

Europajolle

Som 15-åring gjorde hun overgang til Europajolle, som var OL-klasse for kvinner. I 1999 og 2000 vant hun gull i junior-EM, og i 2000 tok hun også gull i ISAF junior-VM i båtklassen Byte. Hun deltok i sitt første OL som 17-åring i Sydney i 2000 der hun kom på 19. plass.

I 2002 vant Sundby sølv i VM og bronse i EM, før hun i 2003 tok både VM- og EM-gull, samt vant prøve-OL i Athen, og var derfor klar favoritt til å vinne OL året etter. I 2003 ble hun også kåret til «World Sailor of the Year» blant kvinner av Det internasjonale seilforbundet ISAF (nå World Sailing), en pris som går på tvers av alle båtklasser.

I 2004 vant hun samtlige regattaer hun stilte opp i. Hun innfridde forventningene under OL i Athen, og vant en overlegen gullmedalje. Hun vant til sammen fem NM-gull i Europajolle fra 1999 til 2003. To av disse mesterskapene ga også kongepokaler.

Andre båter

Etter OL-gullet gikk Sundby over til tomannsjollen 470 sammen med Karianne Melleby, men da Melleby ble gravid la Sundby opp. Hun gjorde deretter comeback som styrmann i Yngling-klassen sammen med Alexandra Kofoed og Lise Birgitte Fredriksen, og deltok i OL i Beijing i 2008. Båten var lenge med i medaljekampen, men endte til slutt på niendeplass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg