Sir Lyngbjerg

Artikkelstart

Sir Lyngbjerg (69 meter over havet) nordvest for HolstebroJylland i Danmark er en del av det området som en gang het Krunderup Bakker, opprinnelig lyngkledte bakker som ble brukt til beitemark.

Etter krigsnederlaget i 1864 og tapet av Sønderjylland startet en skytterforening våpenopplæring, og siden slutten av 1860-tallet har Sir Lyngbjerge vært et av de viktigste møtestedene for folk på Nordvestjylland. De politiske og kulturelle møtene kunne samle så mange som to og tre tusen tilskuere på 1880- og 1890-tallet. Tiden var preget av nasjonalfølelse og liberale strømninger, og hensikten med å gi den jevne danske skyteopplæring var å hindre at et nederlag som 1864 skulle skje igjen. Etter skyteøvelsene var det ofte foredrag og etter hvert også bare foredrag med påfølgende folkelige fester. Sir Lyngbjerg etablerte seg som møtepunkt slik både Himmelbjerget, Hohøj og Skamlingsbanken gjorde det på sine kanter.

I forbindelse med avdukingen av minnesteinen for kong Frederik 7. ble de lyngkledde bakkene vedtatt tilplantet, også det som en konsekvens av tapet av Sønderjylland.

Under den tyske okkupasjonen i 1940-45 blomstret folkemøtene opp, for så å dabbe av etter at freden brøt ut.

Fjerde generasjon utsiktstårn. På det høyeste punktet i skogen står det fjerde utsiktstårnet i rekken. Det ble åpnet i 1998.

Minnesteiner:

  • Minnestein for kong Frederik 7. Minnesteinen ble avduket på grunnlovsdagen 1878 med tre tusen mennesker til stede, og med tale av folketingsmann Nils-Jokum Termansen.
  • Minnestein for enkedronning Karoline Amalie. Hun var enke etter kong Christian 8., og skjenket penger til byggingen av Sir skole. Hun hadde nære forbindelser med Grundtvig, som vi treffer på Skamlingsbanken, og var en sterk og initiativrik person med et hjerte for humanitært arbeid.
  • Obelisk for stavnsbåndets oppløsning. Over tre tusen mennesker var møtt opp i 1888 for å feire hundreårsdagen for stavnsbåndets oppløsning og for å høre politiske taler. Obelisken er laget av granitt fra Bornholm.
  • Minnestein for lærer Hansen-Sir. Hansen-Sir var folkeskolelærer på Sir skole gjennom et halvt århundre med unntak av de ni årene han satt på Folketinget. Hans innsats for folkemøtene i Sir Lyngbjerg ble sammenlignet med Steen Steensen Blichers innsats på Himmelbjerget. Også Sir Lyngbjerg har sin gjenforeningsstein, men sønderjyden Hansen-Sir levde ikke lenge nok til å oppleve at den ble avduket i 1930.

I alt står det åtte minnesteiner på Sir Lyngbjerg, de siste fire er for Sønderjyllands gjenforening med Danmark, 50-årsjubileumet, 100-årsjubileumet og for den lokale ildsjelen Mads Bertelsen Bjerre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg