Sioux Falls

Sioux Falls er største by i delstaten South Dakota i USA med 176 888 innbyggere (U. S. Census, 2017). Den ligger lengst sørøst i South Dakota, ved Big Sioux River. Sioux Falls ble grunnlagt i 1857, bystatus fra 1883. Byen er oppkalt fossene i elven og er delstatens største by. Sioux Falls utgjør en større byregion (metropolitan area) med 259 094 innbyggere. Byen har mange norskættede innbyggere.

Faktaboks

Uttale
su: få:lz

Næringsliv og kultur

Sioux Falls er et handelssentrum for et stort jordbruksdistrikt. Kjøttindustrien er betydelig og det er også blant annet tre-, metall-, maskin- og elektroteknisk industri. Byen har vokst sterkt siden 1970-tallet og har fått stor betydning som et viktig senter for detaljhandel, helsetjenester og finanstjenester. Byen noen universiteter og høyskoler.

Sioux Falls har mer enn 70 parker, blant annet Falls Park nord for sentrum. Et godt utbygd nettverk av stier for friluftsaktiviteter følger elveløpet. Byen har et urfolksmuseum, og Great Plains Zoo er lokalisert i Sherman Park.

Historie

I mange årtusener bodde amerikanske urfolk i landsbyer i området og etterlot flere gravhauger blant annet på høyder nær elven. Franske oppdagere besøkte området tidlig på 1700-tallet. En koloni ble opprettet i 1856 av de to foretakene Dakota Land Company of St. Paul og Western Town Company of Dubuque, Iowa, og byen ble grunnlagt i 1857. Nybyggerområdet ble angrepet av urfolk og ble forlatt i 1862.

Militærstasjonen Fort Dakota ble opprettet i 1865 og nybyggere vendte gradvis tilbake. I 1873, da omfattende byggevirksomhet ble innledet, hadde byen 593 innbyggere og vokste sterkt. Vannkraft ble utbygd i fossene og etter ankomst av jernbane, som førte til enda sterkere befolkningsvekst, begynte eksport av granitt.

En nasjonal økonomisk nedgangstid og gresshoppesvermer førte til økonomisk nedgang i 1890-årene. I perioden 1890–1910 var Sioux Falls kjent for liberale skilsmisselover. En fabrikk for kjøttpakking åpnet i 1909. Det var mislykket prøvedrift av et kjernekraftverk nordøst for byen i 1966–1967.

Sioux Falls har hatt et jevn og betydelig økende befolkning siden 1900.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg