Sint-Truiden

Torget sentralt i Sint-Truiden. April 2013.
Sint-Truiden
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Sint-Truiden er en by i Belgia, i regionen Flandern, provinsen Limburg, omtrent midtveis mellom Tienen og Tongeren. Byen hadde 40 473 innbyggere i 2018 og et areal på 106,9 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
-trøydən
Også kjent som

Fransk: Saint-Trond

Limburgisk: Sintruin

Sint-Truiden og området rundt er svært fruktbart og byen har tradisjonelt vært et handels- og servicesenter basert på fruktdyrking. Om lag 10 prosent av de sysselsatte arbeider innenfor landbruket, mens om lag 22 prosent arbeider innen industrien. Servicesektoren utgjør nesten to tredjedeler, blant annet som følge av den omfattende fruktdyrkingen. En rekke små- og mellomstore bedrifter tilbyr ulike tjenester, alt fra planteskoler til transport. Samtidig er Sint-Truiden en viktig shoppingby med et stort utvalg av butikker, kafeer og restauranter.

Sint-Truiden ble grunnlagt 662, da den hellige Trudo stiftet et benediktinerabbedi her. Byen hadde en betydelig tekstilindustri på 1200- og 1300-tallet. Ledende både katolske og kalvinistiske adelsmenn var samlet her for å forberede oppstanden mot det spanske regime (80-årskrigen).

Byen har to bygninger som står på UNESCOs verdensarvliste, det ene er klokketårnet på Grote Markt og det andre er beginerhuset Sint-Agnesbegijnhof.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg