Singapores utenrikspolitikk

Artikkelstart

Singapore er svært aktiv i regionale fora som APEC, ASEAN og ASEM (Asia-Europe Meeting). Forholdet til Kina har utviklet seg positivt. Som første asiatiske land sluttet Singapore i 2008 en frihandelsavtale med Kina. Forholdet til Malaysia og Indonesia har også bedret seg i senere år. I 2008 kom Singapore og Malaysia overens om en minnelig løsning etter langvarig strid om noen mindre øyer i farvannet mellom Singapore og Malaysia.

Norge – Singapore

Det bilaterale forholdet mellom Norge og Singapore preges av bredt næringslivssamarbeid. Singapore har den største konsentrasjonen av norsk næringsliv i Asia, og utgjør et av de viktigste eksportmarkedene i regionen. Det er i Singapore registrert cirka 150 norskrelaterte selskaper (2009). Over halvparten av disse er knyttet til maritime tjenester eller petroleumsrelaterte aktiviteter. Mange av de norske etableringene har et regionalt perspektiv.

I 2008 var Singapores eksport til Norge på 1,8 milliarder kroner. Importen fra Norge beløp seg til 6,6 milliarder, hovedsakelig maskiner og utstyr til skipsbygging- og riggindustrien. Norsk kompetanse innen offshore og maritim sektor har gitt grobunn for den norske satsingen i Singapore, som blant annet har verdens største offshoreverft, Jurong, i øystatens sørvestlige hjørne. Rundt 1400 nordmenn er bosatt i Singapore.

Singapores myndigheter satser sterkt på utdanning og forskning. Norske institusjoner som Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Handelshøyskolen BI og Norges Handelshøyskole (NHH) har etablert utvekslingsprogrammer med Singapore.

Norge og Singapore er begge store skipsfartsnasjoner, med stort sett felles holdninger med henhold til skipsfartspolitikk. Det er innledet et bredt samarbeid om forskning på det maritime område mellom Forskningsrådet i Norge og Singapores havnevesen. I WTO har Norge og Singapore i stor grad sammenfallende interesser med henhold til å styrke det multilaterale handelssystemet. Den norske selskapet Renewable Energy Corporation (REC) kunngjorde i 2007 at det vil bygge en gigantfabrikk for solenergi i Singapore. REC kalkulerte her med investeringer på 23 milliarder kroner over fem år i Singapore. Sammen med maritim sektor bidrar dette til å gjøre Norge til en av Singapores største investorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg