Singapores politiske system

Bygningen som huser Singapores parlament.

Artikkelstart

Etter forfatningen av 1959, med endringer senest i 1996, er Singapore en enhetsstatlig og demokratisk republikk. Statsoverhodet er en president som velges i allmenne valg for seks år. Den reelle utøvende makt ligger hos regjeringen og statsministeren.

Statsministerens stilling er særlig sterk fordi vedkommende også leder det helt dominerende partiet, People's Action Party (PAP). Dette partiet har hatt makten sammenhengende siden 1959, og har vanligvis hatt nesten alle mandatene i det 84 medlemmer store parlamentet.

Parlamentsmedlemmene velges i allmenne valg for fem år fra én- eller flerpersonskretser. Politikken domineres av det nesten statsbærende partiet og dets leder, og har et lett autoritært preg. For å sikre nasjonal enhet er det også opprettet et presidentielt råd på 21 medlemmer.

Rettsvesen

Rettsvesenet er britisk preget, men siden 1994 er ikke lenger det britiske Privy Councils judisielle komité øverste ankeinstans. Landets øverste domstol er høyesterett; den omfatter en overrett og en appellrett. Høyesteretts leder utnevnes av presidenten etter konsultasjon med statsministeren. De øvrige høyesterettsdommere utnevnes også av presidenten, men etter konsultasjon med høyesteretts leder. De videre domstolene er distriktsretter, magistratretter, ungdomsdomstoler, rettsmedisinske domstoler og domstoler for mindre tvister. Det er også en muslimsk sharia-rett og to arbeidsretter. Siden det legges vekt på ro i arbeidslivet, er de to siste rettene av stor betydning.

Administrativ inndeling

Singapore er delt i fem distrikter, men har ingen lokal forvaltning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg