Singapores geografi

Singapore

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Singapore som består av en hovedøy, Singapore Island (Pulau Ujong) og 62 mindre øyer, er kun 137 kilometer nord for ekvator.

Landet er i nord atskilt fra Malaysia av det smale Johorstredet, og i sør fra Indonesia (Riau-arkipelet) av Singaporestredet. Hovedøya har en lengde på 42 kilomter øst–vest, og en bredde på 23 kilometer nord–sør. Totalt landareal er på 648 kvadratkilometer, inkludert landutfyllinger.

De største biøyene er Pulau Tekong (24 kvadratkilometer), Pulau Ubin (10 kvadratkilometer) og Sentosa (3,5 kvadratkilometer).

Geologisk regnes Singapore som en fortsettelse av Malayahalvøya. Den sentrale og nordøstlige delen av øya er formet av granitt og tilsvarende bergarter. Den vestlige delen er bygd opp av sedimentære bergarter (Jurong Formation), og i øst er underliggende hardere bergarter dekket av avleiringer. Det meste av øya ligger lavere enn 15 meter over havet, det finnes likevel enkelte åser og høydedrag i de sentrale granittområdene.

Høyeste punkt er Bukit Timah Hill med 164 meter over havet. Kysten er for det meste flat, opprinnelig med mangrove i vest og nord. Større deler av kysten er formet av landutfyllinger, havneanlegg og sumpdreneringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mikael Ådland Gulliksen

I denne artikkelen står det følgende:"Høyeste punkt er Bukit Timah med 163 moh."I deres artikkel "Singapore" står det følgende:"Høyeste punkt, Bukit Timah, er 177 meter over havet."Hvilket av disse tallene stemmer?På forhand takk.

svarte Georg Kjøll

Hei Mikael. Takk for at du påpeker denne inkonsekvensen og beklager litt sent svar. Det er 163 meter som er det riktige tallet, og feilen i den andre artikkelen skyldes en dårlig kilde brukt i revisjonsarbeidet. Men det er nå rettet opp! Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg