Faktaboks

Etymologi

havn for landsbyen Simris, sammensatt av et tapt elvenavn Simbr(a) 'stilleflytende' og os

Glimmingehus
En av Nordens best bevarte middelalderborger, Glimmingehus, ligger i Simrishamn. Middelalderborgen til venstre og en nyere bygning ved siden av.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Simrishamn er en kommune i Skåne i Sverige. Kommunen har 19 100 innbyggere (2022) og et areal på 391 kvadratkilometer. Simrishamn ligger på kysten i den sørøstre delen av Skåne, mot den delen av Østersjøen som kalles Bornholmsgattet.

Store deler av kommunen består av et bølgende, oppdyrket sletteland på den delen av Skånesletten som kalles Österlen. Jordbruket og næringsmiddelindustrien er av stor betydning i kommunen. Nord i kommunen ligger Kivik, som er et kjerneområde for fruktdyrking og siderproduksjon i Sverige. To tredeler av svensk epledyrking skjer omkring Kivik.

En av Nordens best bevarte middelalderborger, Glimmingehus, ligger i Simrishamn, 10 kilometer sørvest for kommunesenteret. Kivikgraven er en kjent arkeologisk lokalitet ved Kivik.

Åtte kilometer vest for kommunesenteret lå Tommarp, en av Danmarks minste og mest perifere middelalderbyer. Tommarp omtales på 1070-tallet, da det ble slått mynt i byen. Byen mistet sine privilegier i 1537. Deler av bybebyggelsen og et kloster er arkeologisk undersøkt.

Tettstedet

Simrishamn
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

En tredel av kommunens innbyggere bor i kommunesenteret Simrishamn. Simrishamn er et gammelt fiskerleie og havn på Østersjøkysten. Stedet nevnes første gang i 1161. Hansaens ekspansjon og sildefiskerienes oppsving i høymiddelalderen har trolig betydd mye for Simrishamns vekst. Simrishamn omtales som by i 1361. De følgende århundrer var en stagnasjonsperiode, også etter at Skåne ble svensk i 1658. Deler av middelalderens gatenett er fortsatt bevart. I Simrishamn ligger Österlens museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg