Simrishamn

Simrishamn er en by og kommune i Skåne i Sverige.

By

Byen ligger ved kysten, rundt 30 km nordøst for Ystad, og har 6779 innbyggere (2016). Byen har en god havn, og er et gammelt senter for fiske og handel. I sommerhalvåret har Simrishamn båtforbindelse med Bornholm.

Kommune

Simrishamn kommune ligger ved østersjøkysten (Hanöbukta) rett overfor Bornholm. Kommunen har et areal på 394 km2 og 19 485 innbyggere (2017).

Den sørlige delen av kommunen er oppdyrket, med mer kupert skoglandskap i nord. Fruktdyrking (epler) foregår i stor skala, ellers fiske og industri som hovedsakelig er basert på foredling av råvarer fra jordbruk og fiske. Det lille tettstedet Kivik, 18 km nordvest for byen, er et senter for svensk fruktdyrking og siderproduksjon. Største virksomhet er Kiviks Musteri AB, som driver besøkssenteret Äpplets hus. I Kivik holdes hvert år det tradisjonsrike Kiviks marknad, som trekker et sekssifret antall besøkende. Inntil bebyggelsen ligger Nordens største gravrøys, Kivikgraven. Sør for tettstedet ligger Kiviks Esperöd Arboretet med 3 000 trær og det ambisiøse samtidskunstprosjektet Kivik Art Centre.

Et spesielt landemerke i kommunen er slottet Glimmingehus, 12 km sørvest for Simrishamn.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg