Simon Kimbangu

Faktaboks

Simon Kimbangu
Uttale
kimbˈangu
Født
1889
Død
10. oktober 1951
usikkert fødselsår

Simon Kimbangu var en religiøs leder fra Belgisk Kongo, og opphavsmann til en av de største religiøse vekkelsene i Afrika.

Kimbangu var utdannet ved en baptistskole og drev predikant- og helbredelsesvirksomhet. Hans vekkelse falt sammen med en sterk antikolonialistisk strømning, og den belgiske koloniadministrasjonen fryktet at en mer politisk-messianistisk bevegelse kunne springe ut fra hans store tilhengerskare. Han stiftet sin egen kirke i 1921, og ble samme år arrestert og dømt til døden, men straffen ble senere omgjort til offentlig piskestraff og forvisning til Elisabethville (nå Lubumbashi). Her levde han isolert til sin død, men forble både et religiøst og nasjonalt symbol.

Kimbanguismen

Omkring kimbanguismen ble flere afrikanske grupper organisert, både i Belgisk og Fransk Kongo. Etter Kimbangus død samlet sønnen Joseph Diangienga de forskjellige samfunnene til en uavhengig kirke, Église de Jésus Christ sur la terre par le prophète Simon Kimbangu. Kirken ble i 1959 anerkjent i begge land, og bevegelsen trådte frem som en omfattende nasjonal-afrikansk kirke med cirka 3 millioner medlemmer. I 1969 ble den – som den første uavhengige afrikanske kirke – regulært medlem av Kirkenes Verdensråd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg