Simon Jacob Engelhart Jørgensen

Faktaboks

Simon Jacob Engelhart Jørgensen
Født
13. juli 1856, Laget i Risør
Død
1926, Melbourne, Australia

Artikkelstart

Simon Jacob Engelhart Jørgensen var en norsk sjøkaptein og oppfinner. Jørgensen konstruerte verdens første overbygde livbåt, "Storm King", i 1888.

Sammen med styrmann Johannes Nielsen fra Havsten ved Arendal seilte de fra London 13. september 1889 og ankom Australia i juni 1890. Reisen gikk via Madeira, Brasil og Sør-Afrika. De krysset Atlanterhavet to ganger, seilte det på langs og krysset Det indiske hav på sin lange ferd.

Jørgensen var sønn av Ole Jørgensen og Elisa Amalie Knudsen. Han hadde tre eldre og fem yngre søsken. Jørgensen ble gift 8. september 1886 i Melbourne (Australia) med Nora Johanna f. Schreiber. Sammen fikk de seks barn. Familien bosatte seg i Australia og en av sønnene, Justus Jorgensen (1893-1975), ble en anerkjent kunstmaler og arkitekt i Australia.

Jørgensens familie var eiere av elleve til dels store seilskuter som seilte på Østersjøen, til England, Nord- og Sør-Amerika samt til Australia. Videre hadde de et skipsbyggeri og en stor slektsgård som var langt forut for sin tid innen husdyrhold og oppdrett av nye storferaser.

Som tidens skikk var, mønstret Jørgensen på en av farens skuter allerede 14½ år gammel. Han avanserte raskt i gradene og som 21-åring ble han skipsfører/kaptein. Han fikk styrmannspatent 9. august 1876 og skipperpatent 29. mai 1878.

Jørgensen seilte og mønstret senere på flere av fartøyene i familiens eie, blant annet fullriggeren «Emanuel», barken «Lauget», «Sommeren» samt flere perioder ombord på fullriggeren «Ragna».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg