Simon Emanuel Jørgensen

Faktaboks

Simon Emanuel Jørgensen
Født
23. oktober 1846
Død
26. oktober 1937

Artikkelstart

Simon Emanuel Jørgensen var en norsk teolog og misjonær. Han reiste til Madagaskar i 1875 som misjonær for det Det Norske Misjonsselskap. Jørgensen var dyktig språklig og utga både en kirkehistorie og pastorallære på gassisk.

Mest kjent er han i Norge for sin misjonsforskning og formidling av misjonsarbeid. Denne formidlingen nådde vidt ut til lokale misjonsforeninger og var viktig for å få støtte til misjonen.

Nyere forskning legger vekt på betydningen av det folkelige engasjementet bak misjonen. Engasjementet gjaldt ikke bare forkynnelse av evangeliet, men også humanitær hjelp, utbygning av helsevesen og skoler. Norske tradisjoner for utviklingshjelp har klare røtter tilbake til hjelpetiltak som startet i regi av misjon. Simon Emanuel Jørgensen var en sentral formidler av misjonsarbeidet, og ikke minst av misjonens humanitære innsats. Han hadde også språk- og kulturkunnskap som ga ham stor innflytelse.

Etter tilbakekomsten til Norge var Jørgensen lærer og senere forstander for selskapets misjonsskole i Stavanger. I årene 1897–1908 var han residerende kapellan i Bakklandet i Trondheim , og i 1908–1915 var han sogneprest i Lademoen .

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andersen, Bjørn-Eddy (1980). Vi samtaler om misjon: Madagaskar. Oslo: Det teologiske Meninghetsfakultet.
  • Jørgensen, Simon Emanuel (1899).Missionslære. Christiania: Grøndahl
  • Jørgensen, Simon Emanuel (1887). Folk og kirke paa Madgaskar. Christiania: Th. Steen/ P.T. Mallings bokhandel.
  • Jørgensen, Simon Emanuel (1887). Vidnesbyrd om Missionsselskabet. Christiania: P.T. Mallings bokhandel.
  • Jørgensen, Simon Emanuel (1881). Nogle Tanker om vor Missionsgjerning. Christiania: Albert Cammermeyers Forlag
  • Munkvik, Corenelius (2017). Madgaskar: mennesker og menigheter etter 150 år med misjon. Suldalsfossen: Mosaikk forlag.
  • Simensen, Jarle og Gynnild, Vidar (1980). Forskningsprosjektet "Norsk misjon i afrikansk historie. Madgaskar og Zululand i det 19 århundre": Norske misjonærer og misjonstenkning på 1800 tallet, en del av norsk sosial- og mentalitetshistorie. Trondheim: Universitet i Trondheim.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg