Silvio Varviso, sveitsisk dirigent, betydelig operadirigent med engasjementer ved en rekke av de største operascenene, blant annet Kungliga Operan i Stockholm.

Varviso vokste opp i Zürich som sønn av en renommert sangpedagog. Han studerte både piano, fiolin og klarinett ved musikkonservatoriet i hjembyen. Ved en tilfeldighet fikk han tyve år gammel sjansen til å innlede en karriere som dirigent, med Mozarts Tryllefløyten ved Stadttheater i St. Gallen i 1944. Den ble umiddelbart fulgt av Bizets Carmen. Han studerte dirigering med Clemens Krauss i Wien, og var deretter lenge frilanser ved sveitsiske scener.

Varvisos første faste stilling var som sjefdirigent for Operaen i Basel 1956–62. I denne tiden innledet han en omfattende internasjonal karriere. Han gjestet Deutsche Oper i Berlin og Parisoperaen, begge for første gang i 1958, og i 1959 innledet han en karriere i USA med forestillinger på Operaen i San Francisco. Den 26. november 1961 debuterte han på Metropolitan-operaen i New York, med en forestilling av Lucia di Lammermoor som også var Joan Sutherlands debut der.

Varvisos første engasjement på de britiske øyer var i Glyndebourne i 1962, og fra samme høst dirigerte han ved Covent Garden-operaen i London. Han var sjefdirigent ved Kungliga Operan i Stockholm 1965–71, og med ensemblet herfra gjestet han Festspillene i Bergen med Mozarts Così fan tutte i 1966.

Varviso var en kjærkommen gjest ved Wiener Staatsoper og Bayerische Staatsoper. Han vant ry som Wagner-dirigent og dirigerte 1969–74 ved Festspillene i Bayreuth. Han var musikksjef ved Operaen i Stuttgart 1972–80.

Varviso var fra 1991 og til sin død sjefdirigent ved Vlaamse Opera i Antwerpen, flamlendernes nasjonalopera, hvor han særlig dirigerte italiensk repertoar. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.