Silvio Varviso, sveitsisk dirigent, betydelig operadirigent med engasjementer ved en rekke av de største operascenene, blant annet Kungliga Operan i Stockholm.

Varviso vokste opp i Zürich som sønn av en renommert sangpedagog. Han studerte både piano, fiolin og klarinett ved musikkonservatoriet i hjembyen.

Som tyve år gammel orkestermusiker fikk Varviso sjansen til å innlede en karriere som dirigent, med Mozarts Tryllefløyten ved Stadttheater i St. Gallen i 1944. Det ble vellykket, og debuten ble umiddelbart fulgt av Bizets Carmen. Han studerte dirigering med Clemens Krauss i Wien, og var deretter frilanser ved sveitsiske scener.

Varvisos første faste stilling var som sjefdirigent for Operaen i Basel 1956–1962. På denne tiden innledet han en omfattende internasjonal karriere. Han gjestet Deutsche Oper i Berlin og Parisoperaen, begge for første gang i 1958, og i 1959 innledet han en karriere i USA med forestillinger på Operaen i San Francisco.

Den 26. november 1961 debuterte Varviso på Metropolitan-operaen i New York, med en forestilling av Lucia di Lammermoor som også var Joan Sutherlands debut der. Varvisos første engasjement på de britiske øyer var i Glyndebourne i 1962, og fra samme høst dirigerte han ved Covent Garden-operaen i London.

Varviso var sjefdirigent ved Kungliga Operan i Stockholm 1965–1971. Med ensemblet herfra gjestet han Festspillene i Bergen med Mozarts Così fan tutte i 1966.

Varviso var en kjærkommen gjest ved Wiener Staatsoper og Bayerische Staatsoper i München. Han vant ry som Wagner-dirigent og dirigerte 1969–1974 ved Festspillene i Bayreuth. Han var musikksjef ved Operaen i Stuttgart 1972–1980.

Varviso var fra 1991 og til sin død sjefdirigent ved Vlaamse Opera i Antwerpen, flamlendernes nasjonalopera, hvor han særlig dirigerte italiensk repertoar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.