Silas Kjølmoen Henriksen

Faktaboks

Silas Kjølmoen Henriksen
Født
18. april 1985, Arendal, Norge
Silas Henriksen i forestillingen The Hamlet Complex, som Den norske opera og ballett satte opp i 2018.
/Nasjonalballetten.

Artikkelstart

Silas Kjølmoen Henriksen er en norsk danser som fikk sin tidlige danseopplæring ved Arendal Ballett Center. Fra 2001 var han elev ved den landsdekkende danselinjen på Fagerborg videregående skole og i 2007 ble han uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo med en bachelorgrad i klassisk ballett.

Karriere

Henriksen ble ansatt som aspirant i Nasjonalballetten etter endt utdanning og forfremmet til solist i 2018. Som danser i Nasjonalballetten har Henriksen særlig utmerket seg i verker av Juri Kylian og koreografduoen Paul Lightfoot og Sol Leon. Henriksen har også tolket roller innen det klassiske repertoaret, som Hilarion i Giselle, og Grev Alexej Vronskij og Konstantin Ljevin i Christian Spuicks Anna Karenina. Han har medvirket i Kenneth MacMillans Manon, Kaloyan Bojadjievs Nøtteknekkeren og Anna Marie Holmes Svanesjøen med flere.

Fra 2010 til 2015 hadde Henriksen permisjon fra Nasjonalballetten for å jobbe som danser i Nederlands Dance Theatre, NDT. Han turnerte verden rundt med det anerkjente kompaniet og utmerket seg særlig i forestillingen Sehnsucht/Schmetterling av Lightfoot/Leon. Årene med NDT bragte Henriksen til prestisjetunge scener som Lincoln Center i New York, Sadlers Wells i London, Mariinskij-teatret i St. Petersburg og Bolsjojteatret i Moskva.

Silas Kjølmoen Henriksen er en allsidig dansekunstner og hans virke strekker seg utover Nasjonalballettens repertoar. I 2019 medvirket han på Veneziabiennalen sammen med musikeren Niels Bech. Sammen med filmfotograf Cecilie Semec lager han dansefilm, og sommeren 2019 danset han tittelrollen som Peer Gynt i Marit Moum Aunes versjon av Peer GyntGålå.

Priser og stipend

I 2010 ble Henriksen tildelt Tom Wilhelmsens Opera- og Ballettpris, han har i tillegg mottatt en rekke stipendier fra Thorleif Dahls Ballettfond, Finn Tveitos Stiftelse for Utdannelse av Mannlige Norske Dansere, Norsk Filminstitutt, Viken Filmsenter, Fond for lyd og bilde og Norske Dansekunstnere, med flere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg