Sigurd Jarlsson

Faktaboks

Sigurd Jarlsson

Sigurd Erlingsson

Født
1168
Død
1203
omtrentlige fødsels- og dødsår
Gjennom hele sitt voksne liv arbeidet Sigurd for å fjerne Sverre, som drepte både Sigurds far, brødre og nevøer, fra tronen. Det er bevart en runeinnskrift av Sigurd Jarlsson på en dørstolpe fra Vinje kirke i Telemark: «Sigurd Jarlsson ristet disse runene lørdag etter botolvsmesse [det vil si 18. juni 1194] da han flyktet hit og ikke ville ta forlik med Sverre, banemannen til sin far og brødrene sine».
Av /Friesen, Otto v. (1933). Runorna, Aschehoug.

Artikkelstart

Sigurd Jarlsson var en norsk øyskjegg- og baglerhøvding. Han var frillesønn av Erling Skakke og yngre halvbror av kong Magnus Erlingsson.

Sigurd omtales som kong Sverres fostersønn, men ble en av de mest sentrale baglerhøvdingene i årene 1196–1202 og kjempet hele sitt liv for å fjerne Sverre fra tronen. Som baglerhøvding ser han ut til å ha hatt et nært samarbeid med biskop Nikolas Arnesson. Sagaen omtaler Sigurds deltakelse i flere slag, men den gir også eksempler på at han opererte uavhengig av baglernes hovedstyrke. Sigurd fremstår som en dyktig politisk og militær leder, og i Sverres saga kan vi lese at «han gikk for å være en klok mann».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg