Faktaboks

Sigurd Gunnarson Helle
Født
6. september 1920, Hylestad, Setesdal
Død
21. april 2013

Sigurd Gunnarson Helle var en norsk topograf. Han ledet Den Norske Antarktisekspedisjonen fra 1956 til 1960, som med base på is-shelfen (Norway Station, 70° 30ʹ s.br., 02° 32ʹ v.l.) utførte kartleggingsarbeid og vitenskapelige undersøkelser i Dronning Maud Land over et tidsrom på tre år.

Sigurd Gunnarson Helle ble født i Hylestad i Setesdal og han beholdt hele livet en sterk tilknytning til regionen. Han var i mange år formann i Setesdalslaget i Oslo og ofte også fungerende sekretær og kasserer. Familien i Setesdal hadde rike sølvsmedtradisjoner og han kunne selv ha fulgt den veien.

Imidlertid studerte Helle realfag ved Universitetet i Oslo og ble cand.mag. i 1948. Samtidig og frem til tidlig 1950-årene arbeidet han som assistent for professor Carl Størmer med fotografering og høydeberegninger av nordlys. Hans arbeidsstil gjennom livet ble senere beskrevet av en mangeårige kollega som preget av «suveren nøyaktighet kombinert med laber interesse for lønn og begrenset arbeidstid». Han var målmann, avholdsmann og samler i tillegg til å være geodet/topograf.

Polararbeid

Feltmåling
Sigurd Helle på feltarbeid på Svalbard i 1985
Feltmåling

Helle ble engasjert som geodet/topograf ved Norsk polarinstitutt sommeren 1949 før han ble fast ansatt i november 1949. Han arbeidet ved instituttet frem til pensjonsalderen i 1987, men fortsatte å utføre arbeidet daglig ved instituttet frem til 2000, da instituttet ble endelig stengt i Oslo.

Helle var i mange år hver sommer på feltarbeid enten på Jan Mayen eller Svalbard. Han foretok astronomiske posisjonsbestemmelser, trianguleringsarbeid for kartlegging, målinger av geomagnetisme og av tidevann.

Dronning Maud Land

Fra 1956 til 1960 ledet Helle Den norske antarktis-ekspedisjonen som ble den største og lengstvarende norske overvintringsekspedisjonen i Antarktis. Basen «Norway Station» ble etablert på isshelfen på 70° 30ʹ sørlig bredde, 02° 32ʹ vestlig lengde. Den norske innsatsen var en del av Det internasjonale geofysiske år 1957−1958 med oppgave å utføre kartleggingsarbeid og vitenskapelige undersøkelser både etter et fellesprogram og med egne norske oppgaver. Det sies at Helle egentlig ikke ønsket å delta, men svarte angående grunnen til at han gjorde det «Eg var beden om det». Helles alltid rolige og tilbakeholdne stil, kombinert med en lun humor berget nok en del spente situasjoner mellom de forskjellige deltakerne. Store områder ble kartlagt og undersøkt ved hjelp av hundesledetransport og Helle og tre andre tilbrakte nærmere fem måneder i felten antarktissommeren 1957−1958. Tilbake i Norge ventet et stort arbeid med utarbeidelse av kartene og navnsetting av området.

Helle hadde sin siste feltsesong på Svalbard i 1985, da han arbeidet med geomagnetiske målinger.

Utmerkelser

Sigurd Helle ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1989 for sin lange virksomhet i de norske polarområdene. 84 år gammel ble han i 2005 invitert med tilbake til Antarktis da den norske forskningsstasjonen Troll ble åpnet som helårsstasjon av dronning Sonja.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barr, Susan (2003): Norway – A Consistent Polar Nation?, isbn 82-300-0026-3
  • Hisdal, Vidar (1996): Sigurd G. Helle – 75 år, Polarboken 1995−1996, issn 0332-7620

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg