Faktaboks

Sigurd Jarlsson

Sigurd Erlingsson

Født
1168
Død
1203
Levetid - kommentar
omtrentlige fødsels- og dødsår
Virke
Øyskjegg- og baglerhøvding
Familie

Foreldre: Lendmann og jarl Erling Ormsson Skakke (død 1179) og frillen Åsa den lyse.

Halvbror av kong Magnus 5 Erlingsson (1156–84); onkel (fars halvbror) til opprørskongene Sigurd Magnusson (ca. 1180–1194), Inge Magnusson (ca. 1182–1202) og Erling Magnusson Steinvegg (død 1207).

Runeinnskrift fra Vinje stavkirke
Gjennom hele sitt voksne liv arbeidet Sigurd for å fjerne Sverre, som drepte både Sigurds far, brødre og nevøer, fra tronen. Det er bevart en runeinnskrift av Sigurd Jarlsson på en dørstolpe fra Vinje kirke i Telemark: «Sigurd Jarlsson ristet disse runene lørdag etter botolvsmesse [det vil si 18. juni 1194] da han flyktet hit og ikke ville ta forlik med Sverre, banemannen til sin far og brødrene sine».
Av /Friesen, Otto v. (1933). Runorna, Aschehoug.

Sigurd Jarlsson var en norsk øyskjegg- og baglerhøvding. Han var frillesønn av Erling Skakke og yngre halvbror av kong Magnus Erlingsson.

Sigurd omtales som kong Sverres fostersønn, men ble en av de mest sentrale baglerhøvdingene i årene 1196–1202 og kjempet hele sitt liv for å fjerne Sverre fra tronen. Som baglerhøvding ser han ut til å ha hatt et nært samarbeid med biskop Nikolas Arnesson. Sagaen omtaler Sigurds deltakelse i flere slag, men den gir også eksempler på at han opererte uavhengig av baglernes hovedstyrke. Sigurd fremstår som en dyktig politisk og militær leder, og i Sverres saga kan vi lese at «han gikk for å være en klok mann».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg