Sigurður Pálsson

Faktaboks

Sigurður Pálsson
Uttale
pˈao-
Født
30. juli 1948, Skinnastað
Død
19. september 2017

Artikkelstart

Sigurður Pálsson var en islandsk forfatter.

Han debuterte i 1975 med diktsamlingen Ljóð vega salt, og ga siden ut en rekke diktsamlinger som plasserte ham blant de fremste i moderne islandsk lyrikk. Diktene er preget av en høy språklig bevissthet og henter motiver så vel fra islandsk bygde- og bymiljø som fra europeisk storbyliv. En samlet utgave av hans første diktsamlinger kom i 1996 under tittelen Ljóð vega safn.

Pálsson har også skrevet flere teaterstykker og teksten til Atli Heimir Sveinssons opera Tunglskinseyjan (Måneskinnsøya), som hadde premiere i Kina i 1997. Hans syngespill Edith Piaf, som hadde premiere på Islands Nasjonalteater i 2004, ble en stor suksess både kunstnerisk og publikumsmessig.

I de senere år markerte han seg som en betydelig romanforfatter, blant annet med Næturstaður (2002, Nattsted), som både gir sterke og poetiske skildringer av islandsk natur og som representerer en fornyelse av den psykologiske romanen. Han var også aktiv som film- og teaterinstruktør, og produserte dessuten spillefilmer, blant annet Svo á jörðu sem á himni (Som i himmelen så og på jorden).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg