Sigrid Espelien er en norsk keramiker. Hun utforsker leirens beskaffenheter fra et teknisk, stedspesifikt og historisk ståsted. Espeliens arbeider grenser til brukskunst, kunsthåndverk og konseptkunst.

Sigrid Espelien.

Portrettbilde av Christian Tviberg. Gjengitt med tillatelse

Espelien er utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi (2005–2008) og Cranbrook Academy of Art, USA (2010–2012).

I avgangsprosjektet «Tid» i 2008 utstilte hun støpte moduler i porselen. Disse var satt sammen til arkitektoniske landskaper. Til avgangsutstillingen i 2012 viste hun arbeidet «Coilism» (2012) der hun brukte langt flere materialer, deriblant valnøtt, funne objekter, keramikk og speil.

I 2014 begynte Espeliens fascinasjon for leiren som ble gravd opp i anledning byggeprosjektene ved Bjørvika i Oslo. Derfra fikk hun tilgang til store mengder lokal blåleire.

Espelien har samarbeidet med arkeologer og laget glaserte øreskåler og begere basert på funn fra senmiddelalderen. Hun har også laget håndslått murstein og små modeller av den nye bebyggelsen i Bjørvika, Barcode. Som den amerikanske konseptkunstneren Joseph Kosuth stiller hun spørsmål ved betrakterens oppfatning av historien og materialet. Hun knytter på den måten sammen middelalderens enkle levemåte med byutvikling og manglende håndverks- og materialestolthet.

I 2016 deltok hun i et kurs sammen med Fortidsminneforeningen Indre Østfold om produksjon av ubrente leirestein som byggemateriale. Disse ble laget på samme måte som på 1800-tallet.

Sommeren 2017 initierte Sigrid Espelien prosjektet Mjøstegl. Sammen med venner og familie gravde hun opp blåleire som de bearbeidet. Leiren ble brent til murstein i en egen oppført vedovn. Høsten 2017 resulterte det i utstillingen Mjøstegl på Galleri Fjordheim, Gjøvik. KODE kjøpte utstillingens «Gulv» som består av 72 selvproduserte Mjøstegl med leire fra Vardal.

I sitt arbeide viser Espelien en tydelig forståelse og nysgjerrighet overfor den lokale leiren. Samtidig utforsker hun tidligere kulturer og setter fokus på kortreiste materialer, et tema som vært diskutert mye under 2010-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.