Signe Scheel

Faktaboks

Signe Scheel
født:
23. november 1860, Hamar, Hedmark
død:
15. desember 1942, Oslo
Signe Scheels mest kjente verk er Herrens tjenerinne (1896-1902, Nasjonalgalleriet) som hun omarbeidet ved flere anledninger, blant annet etter sitt første opphold i Italia. Omgivelsene i Herrens tjenerinne er hentet fra klosteret San Marco i Firenze, der Scheel malte i flere måneder i 1900, kombinert med et hageutsnitt hentet fra Siena. Norsk kunstnerleksikon.
Av /Nasjonalmuseet.
Ansiktet med sine lys- og skyggevirkninger er kanskje det beste i hele hennes produksjon. Scheel var hele tiden opptatt av lyset, særlig et mildt, diffust lys som gav henne anledning til å studere de finere valørene i en begrenset og dempet fargeskala. Et av hennes store forbilder var Rembrandt, og som ham benyttet hun gjerne skjulte lyskilder. Norsk kunstnerleksikon. 1884.
Av /Nasjonalmuseet.

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Signe Scheel
Av /NTB Scanpix ※.

Signe Scheel. Skrivergården, 1888. Olje på lerret, 37 x 45 cm. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.

Av /KF-arkiv ※.

Signe Scheel er en norsk maler.

I en fint avstemt, grålig dempet koloritt med følsom sans for lysverdier malte hun bybilder og gårdsinteriører, figurer i rom og ikke minst en rekke ypperlige kvinneportretter. Flere av dem finnes i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo, som også blant annet eier den store religiøse komposisjonen Herrens tjenerinne (1896–1902) med motiv fra San Marco i Firenze og Skrivergården (1888).

Liv og utdanning

Hun ble født på Hamar. Hun var elev av Christian Krohg og Erik Werenskiold, i 1881 og 1884 hos Christian Gussow i Berlin, og i 1892 hos Puvis de Chavannes i Paris.

Scheel-salen på Skrivergarden

I 2004 kjøpte Steinar Wangensteen Næss eiendommen Skrivergarden Undesløs, der Signe Scheel bodde fra 1877 til 1898. I oktober 2017 etablerte han Signe Scheel-salen med flere av hennes arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aaserud, Anne Britt: "De nære ting" : Signe Scheel 1860-1942, 1993, 2 b. (magistergradsavhandling)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg