Faktaboks

Sigmar Gabriel
Født
12. september 1959, Goslar
Sigmar Gabriel
Av .

Sigmar Gabriel er en forhenværende tysk politiker. Leder for det sosialdemokratiske partiet SPD mellom 2009 og 2017. Nærings- og energiminister og visekansler i Angela Merkels tredje regjering fra desember 2013 til 2018. Medlem av forbundsdagen for SPD mellom 2005 og 2019.

Bakgrunn og familie

Sigmar Gabriel er bosatt i Goslar, gift og har to døtre. Han vokste opp med skilte foreldre og bodde hos faren fram til han var ti, siden hos moren. Da han var 18 fikk han vite at hans far hadde vært en svært begeistret nasjonalsosialist og at han fremdeles hadde sympati med nazismen. Dette førte til et brudd med faren. Han er utdannet gymnaslærer ved Universitetet i Göttingen med fagene germanistikk, statsvitenskap og sosiologi.

Politisk karriere

Han meldte seg inn i SPD i 1977. Den politiske karrieren startet i delstatsforsamlingen (Landtag) i Niedersachsen i 1990. I 1999 ble han valgt til ministerpresident i Niedersachsen. Samme år fikk han plass i SPDs partiledelse.

I 2005 ble han for første gang valgt inn i Forbundsdagen, Tysklands nasjonalforsamling. Da fikk han posisjonen som miljøvernminister i Merkels første regjering.

I oktober 2009 ble han valgt til partileder for SPD, etter at partiet hadde gått på en smell ved valget tidligere samme høst. Etter valget i 2013 gikk SPD inn i Merkels tredje regjering. Gabriel fikk posisjonen som nærings- og energiminister og som visekansler.

Siden januar 2017 er Sigmar Gabriel utenriksminister etter Frank – Walter Steinmeier har gitt opp embete for å stille til valg som forbundspresident. Avløser for Gabriel som nærings- og utenriksminister ble Brigitte Zypries.

Politiske standpunkt

Gabriel regnes for å høre til høyrefløyen internt i SPD.

Som miljøvernminister fra 2005 til 2009 gikk han inn for å avskaffe kjernekraft i Tyskland.

I mars 2012 fikk han stor oppmerksomhet da han etter et besøk i HebronVestbredden skrev på sin egen Facebook-side at palestinerne i byen levde i et "rettsfritt rom" og at "dette er et Apartheid-regime som ikke kan rettferdiggjøres".

Formuleringene hans skapte stor debatt. I diskusjonen som fulgte ble Gabriel blant annet beskyldt for å være antisemitt. Gabriel beklaget senere ordbruken. Han presiserte at han ikke mente å likestille Israel og Sør-Afrika under apartheid moralsk fordi dette ville være å ufarliggjøre Apartheid-regimet. Han fastholdt likevel sin kritikk at Israels bosettingspolitikk på Vestbredden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg