Sierra Leones politiske system

Etter forfatningen av 1991 er Sierra Leone en enhetsstatlig flerpartirepublikk. Utøvende myndighet er lagt til en president valgt i allmenne valg for fem år; presidenten leder også regjeringen. Lovgivende myndighet er lagt til et parlament med 112 medlemmer, valgt i allmenne valg for fem år. I tillegg velges 12 medlemmer som overhøvdinger fra provinsene i separate valg. Styret i det etnisk mangfoldige landet har vært ustabilt og forfatningen var i praksis ute av kraft under borgerkrigen fra 1991 til valget 2002, organisert av FN. Landet organiserte selv valgene i 2007 og 2012, og har blitt karakterisert som åpne og rettferdige av internasjonale valgobservatører.

Administrativ inndeling

Administrativt er landet delt inn i tre provinser; nordlige, østlige og sørlige, samt et område; Western Area, alle styrt av statlig utnevnte embetsmenn. Det er 147 høvdingområder, hvert styrt av en overhøvding og et eldreråd. Høvdingene velges blant høvdingfamilier.

Rettsvesen

Domstolene omfatter en høyesterett, en appellrett, en høyere justisrett. Lovverket bygger på lokale tradisjoner og britiske forbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg