Sierra Leone har en befolkning beregnet til 6 092 000 (Verdensbanken 2013) og en årlig befolkningsvekst på 2,6 % (1994–2006). Middellevealder er blant verdens aller laveste; i 2004 ble den beregnet til 40 år for kvinner og 37 år for menn. Forventet levealder ved fødsel 2013 er 45 år for begge kjønn. Både fødselsraten og dødeligheten er høye, spesielt spedbarnsdødeligheten er høy. Befolkningen er «ung»; 41,6 % av befolkningen er under 15 år.

Befolkningen består av en rekke etniske grupper som har mange kulturelle og sosiale likhetstrekk. Mende og temne er de største gruppene med omtrent 30 % hver av totalbefolkningen. Mende dominerer i sør, temne i landets sentrale deler og i nord. Blant minoritetene er limba og fulani i nord, kuranko i nordøst og sherbro i sør.

Krio (eg. kreoler), som er slavenes etterkommere, dominerte lenge landets politiske elite. Disse utgjør nå under 2 % av befolkningen og lever hovedsakelig i Freetown. De er innbyrdes splittet pga. religion og tradisjoner, og kommer i motsetningsforhold til innlandsfolkene.

Sierra Leone har en folketetthet på 83,7 personer per km2. Størstedelen av befolkningen bor i hovedstadsregionen i vest. Hovedstaden Freetown med 1 300 000 innbyggere (1994) er største by.

Ca. 60 % av befolkningen er sunni-muslimer, ca. 30 % er tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner og ca. 10 % er kristne.

Engelsk er offisielt språk, men det daglige talemålet er kreolspråket krio, som er en blanding av engelsk og forskjellige afrikanske språk. De lokale språkene tilhører språkfamilien niger-kongo. De største er mende, temne og limba.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.