Shufat flyktningleir

Artikkelstart

Shufat flyktningleir ligger i Øst-Jerusalem, og er den eneste palestinske flyktningleiren som ligger innenfor det Israel definerer som Israel.

Faktaboks

Også kjent som

Shu'fat

Offisielt bor det 12 500 palestinske flyktninger i Shufat, men UNRWA mener tallet kan være dobbelt så høyt. Ifølge UNRWAs tall er Shufat den nest største flyktningleiren på Vestbredden. Den største er Balata med 27 000 innbyggere.

Historikk

Leiren ble opprettet i 1965 for å huse de palestinske flyktningene som hadde bodd i leiren Muaskar i gamlebyen i Jerusalem.

I 1967 ble Øst-Jerusalem annektert. Dette forklarer Shufats spesielle status. Leieren huser altså flyktninger fra Israel, som i henhold til FNs resolusjon 194 har rett til å «vende hjem» til Israel, men som Israel likevel nekter statsborgerskap. Leirens innbyggere besitter derimot ID-kort fra Jerusalem.

I 2003 begynte Israel å bygge muren som formelt sett skal skille Israel fra Vestbredden. Muren ble bygget på østsiden av Shufat, noe som innebærer at selv om leiren formelt er del av Jerusalem, er den allikevel separert fra byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg