Shirin Neshat

Faktaboks

Shirin Neshat
Født
1957, Iran
Neshat snakker om Kvinner uten menn i Wien.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Shirin Neshat er en billedkunstner bosatt i New York. I sine arbeider tar hun utgangspunkt i kvinnekroppen. Gjennom fotografier og videofilmer setter hun spørsmålstegn ved de regler som gjelder for kvinner i islamske land.

I videoinstallasjonen The Shadow under the Web (1997) viser hun hvordan «rom» i islam er politisert. Muslimske menn dominerer offentlige «rom», mens kvinner eksisterer for det meste i private «rom». I videoinstallasjonen Turbulent (1998) tok hun igjen opp verdistrukturene i den islamske verden. De to hovedpersonene, en mann og en kvinne, forholder seg til hverandre fra skjermer på hver sin side av rommet. Mange av fotografiene er dekket eller delvis dekket med skrift i farsi (persisk), og gjengir hovedsakelig dikt av ulike kvinnelige iranske forfattere.

Hennes fotografier tar også opp og forkaster fordreide koloniale bilder av muslimske kvinner fremstilt som erotiske eiendeler, erotiske objekter og føyelige vesener, slik de ofte har vært fremstilt i vestlig litteratur. Neshat var utstilt på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg