Shiraz (by i Iran)

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Koranporten, bygget på 900-tallet, er byens port mot nord.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Shiraz er en by i Iran, hovedstad i provinsen Fars, med rundt 1,8 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Byen ligger i et dalføre på sørsiden av Zagrosfjellene, omtrent 1490 meter over havet, og var et makt- og kultursentrum under Perserriket.

Faktaboks

Uttale
ʃirˈa:z

Næringsliv

Shiraz er en viktig handelsby med stor produksjonsvirksomhet. I byen fremstilles tepper, tekstiler, sølvvarer og mosaikker som selges i basarene, disse tiltrekker seg handelsfolk fra hele provinsen. Sement-, sukker- og kunstgjødselfabrikker dominerer industriproduksjonen. Før den islamske revolusjonen i 1979 var Shiraz også kjent for en omfattende vinproduksjon. Byen fikk i 1945 et eget universitet, og er et mål for turisme.

Historie

Shiraz ble grunnlagt på slutten av 600-tallet av det muslimske kalifatet (omayyadene), men området har vært urbanisert siden 2000 fvt. På 1200- og 1300-tallet var Shiraz et regionalt utdanningssenter med islamske skoler (senere kalt madrasaer) og moskeer som ble besøkt av pilegrimsreisene fra hele Midtøsten. Blant annet var det her poetene Hafez (født i 1320) og Sa'di (født i 1213) skrev sine berømte dikt som ble sentrale innenfor Persisk litteratur.

Byens status og strategiske beliggenhet førte til at den ble utsatt for flere erobringer. Timur Lenk tok over byen i 1392 og deretter fulgte flere år med voldelige opptøyer. I 1504 tok safavidene (1501–1736) kontroll over byen og gjorde den til et regionalt administrasjonssenter i de to neste århundrene. Afghanske stammer besatte byen i 1724 og påførte den store ødeleggelser. Shiraz ble igjen et ledende makt- og kultursenter i Persia som hovedstad under Zand-dynastiet (1750–1794). Storslagne festninger, basarer og moskeer, som fortsatt kan ses i dag, ble konstruert i denne perioden. Agha Mouhammad Khan besluttet at Teheran skulle bli ny hovedstad i 1785, og deretter mistet Shiraz gradvis sin posisjon som maktsentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg