Sherwood Anderson

Faktaboks

Sherwood Anderson
Uttale
ˈændəsən
Født
1871
Død
1941

Sherwood Anderson

.
Lisens: fri

Sherwood Anderson.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sherwood Anderson var en amerikansk forfatter, født i Ohio. Han bidro selv til en rekke mytedannelser om sin ungdom og begynnelse som forfatter. Han var industriarbeider noen år i Chicago, deltok så vidt i den spansk-amerikanske krigen, men kom siden tilbake til Chicago, som da var sentrum for en litterær oppblomstring med forfattere som Carl Sandburg, Floyd Dell og Theodore Dreiser. Oppmuntret av disse utgav Anderson romanen Windy McPherson's Son (1916).

Han vakte først oppmerksomhet med Winesburg, Ohio (1919), en samling noveller om menneskeskjebner og forkvaklede sinn i en småby i Midtvesten. Andre sentrale arbeider er Poor White (1920), om hvordan maskinen ødelegger livet i en liten by, og Dark Laughter (1925, norsk oversettelse i 1929), der de svartes angivelige frigjorthet, deres sang og latter, stilles opp mot de hvites åndelige sterilitet. Disse bøkene og noen noveller, The Egg, The Man Who Became a Woman, I Want to Know Why, og den mesterlige Death in the Woods, er det beste i Andersons produksjon.

Andre romaner er Many Marriages (1923), Beyond Desire (1932) og Kit Brandon (1936). A Story-Teller's Story (1924) og Tar, a Midwest Childhood (1926) er selvbiografiske.

Anderson skrev også dikt og redigerte to lokalaviser. I sitt grunnsyn var han naturalist, men menneskenaturen med dens instinkter og drifter hadde for ham noe mystisk, nesten religiøst ved seg. Hans personer er som oftest hjelpeløse og kontaktløse mennesker, ute av stand til å ta seg frem i det moderne samfunn eller bryte ut av småbyens konvensjoner. For Anderson var kjønnslivet en viktig vei til frigjøring. Etter et Paris-opphold i 1921 ble han sterkt påvirket av Gertrude Stein. Selv øvde han stor innflytelse på Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, John Steinbeck og William Saroyan.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Howe, Irving: Sherwood Anderson, 1951

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg